Anasayfa Haber Chrome, Flash Tabanlı Reklamları Engelleyecek

Chrome, Flash Tabanlı Reklamları Engelleyecek

Otomatik oynayan Flash tabanlı reklamlar, 1 Eylül’den itibaren Chrome tarafından engellenecek.

Adobe’nin Flash servisinin son zamanlarda pek popüler olduğu söylenemez. Arka arkaya ortaya çıkan Flash merkezli güvenlik açıklarının yanı sıra, Facebook tarafından Flash’ın öldürülmesi çağrısı, yıllardır tarayıcılarımıza konuk olan bu servisin son günlerinin bir işaretçisi. Bu harekete Google da katıldı ve 1 Eylül’den itibaren Chrome’un video oynatıcılar haricindeki Flash servislerini otomatik olarak engelleyeceğini duyurdu.

Google’ın bu hamlesinin en önemli etkisini reklamlar görecek. Günümüzde çoğu web sitesinde otomatik olarak ortaya çıkan Flash tabanlı reklamlar mevcut. 1 Eylül’den itibaren bu reklamlar Chrome tarafından daha kullanıcıya gösterilmeden engellenmeye başlayacak. Chrome kullanıcıları için oldukça iyi bir haber olan Flash engeli, reklamcıların canını oldukça sıkacağa benziyor. Zira Sizmek’in online reklam raporuna göre, 2015’in ilk çeyreğinde reklamcılar 5.35 milyardan fazla Flash reklamı yayınladı. Bu miktar, 4.25 milyarlık HTML5 reklamlarından oldukça yüksek.

Google her ne kadar kendi AdWords servisine sunulan reklamları otomatik olarak HTML5’e çevirse de, artık çoğu site Flash tabanlı reklamları kabul etmeyi bırakacaktır. Online alışveriş devi Amazon, bunu ilk uygulamaya sokan firmalardan biri. Sitenin yenilenen reklam ilkelerinde Amazon.com’un 1 Eylül’den itibaren Flash tabanlı reklamları kabul etmeyeceği belirtildi.