Anasayfa Makale iOS 9.0 Hangi Yenilikleri Getiriyor?

iOS 9.0 Hangi Yenilikleri Getiriyor?

Apple’ın iPhone kullanıcılarına sunduğu en yeni güncelleme olan iOS 9 ne gibi yenilikler sunuyor?

Apple’ın birkaç ay önce duyurduğu, geçtiğimiz günlerde de genel dağıtımına başladığı iOS 9, beraberinde dikkat çekici yenilikler getirdi. Buz dağının görünen kısmında iOS 9 ufak bir güncelleme gibi görünse de, temelinde oldukça etkileyici özellikler var.

Daha detaylı Spotlight aramaları

iOS’in temel arama mekanizması olan Spotlight, iOS 9 güncellemesi ile yeni yeteneklere kavuştu. Yenilenen Spotlight ile maç sonuçları, hava durumu tahminleri, borsa durumu gibi bilgilere ulaşmanın yanı sıra, uygulama içi arama da yapılabiliyor. Yeni arama ekranında sıkça görüştüğünüz veya görüşmeyi planladığınız kişileri de görebiliyorsunuz.

Haberler uygulaması

Tabiri caizse Apple’ın Flipboard alternatifi olan bu yeni uygulama, iOS 9 ile birlikte ana ekranda yer almaya başladı. Çalışma tarzı Flipboard’a oldukçe benzeyen yeni haber uygulamasında dilerseniz belirli haber kaynaklarındaki haberleri listeleyebilir, dilerseniz de haber almak istediğiniz konuları seçip uluslararası medya kanallarının size uygun haberlerini derleyebilirsiniz.

Notlar uygulaması

Notlar uygulaması, iOS 9 ile ufak ama faydalı yeni özelliklere kavuştu. Artık düz listeleri kontrol listelerine dönüştürmek ve notlara fotoğraf eklemek mümkün.

Harita geliştirmeleri

Apple’ın yeni harita güncellemesi sayesinde uygulamaya toplu taşıma desteği eklenmiş durumda. Ne yazık ki Apple’ın toplu taşıma desteği henüz ülkemizi kapsamıyor. Bunun dışında yeni yönlendirme sistemi sayesinde harita uygulaması, trafik değişikliklerine paralel olarak size yeni güzergah belirliyor.

ios9-ipad-multitasking

iPad artık multitasking destekli

Yeni iOS güncellemesinin iPad’lere kattığı en büyük yenilik şüphesiz multitasking desteği. Belirli uygulamaları hızlıca kontrol etmek için eklenen kaydırma özelliğinin yanı sıra, aynı ekranda iki uygulamanın çalışmasına olanak sağlayan yaslama özelliği de eklenmiş durumda. An itibariyle çoğu Apple uygulaması bu iki özelliği destekliyor. Üçüncü parti uygulamaların ise bu özellikten faydalanmak için güncellenmesi gerekiyor.

Daha yetenekli Siri

iOS’in en önemli kozlarından biri olan Siri, yeni güncelleme ile daha da akıllı oldu. Yenilenen Siri, artık kullanım şeklinize göre sizin hakkınızda veri toplayacak ve alışkanlıklarınızı öğrenecek. Siri’nin yeni yeteneği arka planda çalışacak ve gözünüzden uzak olacak. Bazı yeni yetenekler de daha göz önünde bulunacak. Örneğin; trafik bildirimleri, epostanızdaki etkinliklerin bildirilmesi, günün farklı saatlerinde Spotlight’ta farklı kişilerin ve uygulamaların gösterilmesi gibi.

Diğer yenilikler

Yukarıda listelediğimiz büyük yeniliklerin yanı sıra, iOS 9 küçük ama yararlı yeni özellikler de sunuyor. Artık ayarlar menüsü içinde arama yapmak mümkün. Ayrıca bir uygulama içinde sizi başka bir sayfaya yönlendiren bir linki açarsanız, uygulamaya geri dönmenizi sağlayan bir ok işareti belirecek.

Güç tasarrufu da iOS 9 ile geliştirilen özelliklerden biri. Piliniz azaldığında açacağınız düşük güç modu, cihazınızın işlemcisini yavaşlatacak, görsel efektleri ve posta bildirimlerini kapatacak ve Bluetooth, Wi-Fi gibi kablosuz bağlantıları devre dışı bırakacak.

Son dikkat çeken yenilik ise güvenlik üzerine. Cihazınızı öncekinden daha güvenli bir konuma getirmek için 6 haneli şifre oluşturabileceksiniz.