Anasayfa Makale MSI Afterburner FPS Gösterme Rehberi

MSI Afterburner FPS Gösterme Rehberi

MSI Afterburner

MSI AfterBurner yazılımı ile oyun içi FPS, ekran kartı sıcaklığı, işlemci ve bellek kullanımı değerlerini gerçek zamanlı olarak gözlemleyebilirsiniz.

PC oyunculuğu için FPS’nin önemi tartışmaya mahal vermeyecek kadar ortada. Çoğu konsol youncusu tarafından bu durum yıllarca inakr edilse de son nesil konsollar da nihayet PC’nin yolunda ilerleyerek 120 FPS desteği sunmaya başladı.

Oyunu kaç FPS ile oynadığınız doğrudan bir performans göstergesi diyebiliriz. Ve çoğu kullanıcı için artık bırakın 30 FPS’yi, 60 FPS artık alt rakam oldu neredeyse.

Oyunlarda FPS nasıl öğrenilir?

Bunun için en basit yazılımlardan birisi bir zamanlar Fraps idi. En son 2013 yılında güncellenen bu yazılım artık mazi oldu diyebiliriz. GeForce Experience bile bugün basit bir FPS göstergesi içermekte. Bu araçlar ile oyunu kaç FPS ile oynadığınızı kolayca öğrenebilirsiniz fakat biraz daha fazla bilgi edinmek istediğinizde iki araç da yetersiz kalıyor.

Afterburner ayarları
Afterburner ayarları altından İzleme sekmesine gelerek istediğiniz kısmı devreye alabilirsiniz.

İşte burada MSI Afterburner imdadımıza yetişiyor. AfterBurner, Riva Tuner Statistics Server ile birleştiğinde oyun içi FPS gösterme konusundaki en iyi ve en kapsamlı yazılım. Birçok bilgiyi kullanıma sunmasının yanında bilgiyi nasıl göreceğimizi de kişiselleştirebiliyoruz. İşte Afterburner ile öğrenebileceğiniz bilgilerden sadece birkaçı:

  • FPS: Ekranda saniyede gösterilen kare sayısı
  • Frametime: Bir karenin üretilebilmesi için harcanan süre
  • CPU Temperature: İşlemci sıcaklığı
  • CPU Usage: İşlemci kullanımı
  • RAM Usage: RAM kullanımı
  • Pagefile Usage: RAM yetmediğinde dahili depolamada saklanan sanal bellek dosyasının kullanım oranı
  • GPU Sıcaklığı: Ekran kartının grafik işlemcisinin sıcaklığı
  • GPU Kullanımı: Grafik işlemcinin yüzde olarak kullanım oranı
  • GPU Fan Hızı: Ekran kartın fanının yüzde olarak kullanım oranı
  • GPU Fan Hızı: İkinci seçenek ekran kartı fanının devrini belirtir
  • GPU İşlemci Hızı: Grafik işlemci çekirdeğinin çalışma frekansı
  • GPU Bellek Hızı: GDDRX ekran kartı belleklerinin çalışma frekansı
  • GPU Bellek Kullanımı: Ekran kartı belleğinin (Video Memory/VRAM) kullanım oranı
Riva Tuner Statistics Server
Riva Tuner Statistics Server (RTSS), ekrana değerleri yansıtan asıl yazılım.

Bu bilgilere bakarak biz oyun oynarken arka planda sistemimizde ne olup ne bittiğini görebiliyoruz. Örneğin işlemci kullanımı tavan yapıyorsa bir işlemci darboğazı var demektir. Ya da GPU frekansında ani bir düşüş oluyorsa bir ısınma sorunu var demektir. Benzer şekilde CPU frekansı düşüyorsa işlemcimiz ısınma sorunları yaşıyor demektir.

%1 ve %0.1 FPS Nedir?

Bütün bu değerlere ek olarak AfterBurner ve RivaTuner yakın zamanda güncellendi ve yazılıma %1 ve %0.1 FPS değerleri eklendi. Peki bu değerler ne anlam ifade ediyor? Açıkçası minimum FPS herhangi bir anlam ifade etmiyor zira oyun esnasındaki en düşük FPS’yi göstermiyor. Öte yandan %1 ve %0.1, oyun esnasındaki en yavaş karelerin hesap edilmesini sağlıyor. Bu sayede oyunda bir anlık takılma varsa ve FPS 1’e düşmüşse, bunu %1 ve %0.1 altında görebiliyorsunuz.

Afterburner FPS Göstergesi
Afterburner ile %1 ve %0.1 FPS değerlerini görmek için Benchmark modunu açmanız gerekiyor.

Ayarlar altından bu değerleri açtıktan sonra test esnasında Benchmark modunu devreye almanız gerekiyor. Bunun için de aşağıda bizim yaptığımız gibi Ctrl + B tuşuna benchmark modunu devreye sokmayı ekleyebilirsiniz.

Bu değerler hakkında daha detaylı bilgi için yeni videomuza göz atabilirsiniz:

İndirin: MSI Afterburner