Anasayfa Haber Samsung Kendi Mobil GPU Yongasını Kullanacak

Samsung Kendi Mobil GPU Yongasını Kullanacak

Uzun yıllar süren çalışmalardan sonra Exynos mobil işlemcisini istediği seviyeye getiren Samsung, GPU konusunda da boş durmuyor.

Samsung’un Exynos mobil işlemcilerinin aşırı ısındıkları ve rakiplerinden çok daha yavaş oldukları yıllar geride kalmış gibi görünüyor. Özellikle Exynos 7420 işlemcisiyle birlikte piyasadaki en hızlı mobil işlemcilere kavuşan Samsung, kendi amiral gemisi Galaxy modellerinde de bu işlemcileri kullanıyor.

Ancak şirketin mobil işlemcilerinde halen Mali grafik yongası bulunuyor. Fakat şirket bir sonraki nesil Mongoose kod adlı mobil işlemcileriyle birlikte bu durumu da değiştirmeyi planlıyor. HSA (Heterogeneous System Architecture – Eşit Dağılımlı Sistem Mimarisi) üzerine kurulacak olan bu yeni nesil mobil işlemcilerde, Samsung’un kendi tasarımı grafik işlemciler kullanılacak.

HSA mimarisi CPU ve GPU birimlerinin aynı veri yolu üzerinde bulunmasını, hafıza kullanımı ve iş yükü dağılımını eşit paylaşmasını ön görüyor. Samsung bu mimariyi düzgün kurabilmek için tamamen kendi CPU çekirdek tasarımlarıyla uyumlu GPU tasarımları kullanmak zorunda.

HSA mimarisini taşıyan Mongoose ailesi ilk mobil işlemcilerde Mali GPU kullanılacak. Ancak 2017 ya da 2018 yılında çıkacak olan sürümlerde Samsung’un kendi tasarımının yer alması planlanıyor. Samsung’un bu planları şüphesiz başta Qualcomm gibi pek çok rakibin canını hayli sıkacaktır.