Anasayfa Video Kafa Ayarı Kafa Ayarı #47 – Dünya’nın En Yuvarlak Nesnesi

Kafa Ayarı #47 – Dünya’nın En Yuvarlak Nesnesi

Kafa Ayarı #47 - Dünya'nın En Yuvarlak Nesnesi
Kafa Ayarı #47 - Dünya'nın En Yuvarlak Nesnesi

Dünya’nın en yuvarlak nesnesi ile başladığımız muhabbetimizde Fransız Devrimi’nden Uzay Çağı’na uzanan bir macerayı arşınlıyoruz: Kilogram!

Uluslararası Ölçü Standartları yani SI birimleri arasında kilogramı Türkiye Cumhuriyeti olarak 1931’de kabul ettik ve 1933’te uygulamaya başladık. Okka gibi eski usül ölçü birimlerine veda eden elbette sadece Türkiye olmadı, bütün dünyada ticaret ve bilimi kökten değiştiren yeni ölçülerin her birinin bir hikayesi var. Bu Kafa Ayarı’nda “Dünya’nın en Yuvarlak Nesnesi” olarak tanınan silikon bir küreden yola çıkarak kilogram ölçü birimine ulaşıyoruz. Neden böyle bir şey yapma ihtiyacı hissedildi? Kilogram ile alakası ne derken meselenin Fransız Devrimi’ne kadar gittiğini görüyoruz.

Sıcak çayınız, kahveniz ile keyifli seyirler dileriz…

Disclaimer: World’s Roundest Object’te direkt nesnenin kendisini ve konuyu İngilizce olarak izleyebilirsiniz.

Biz her hafta Uykusuz, Penguen gibi mizah dergilerini alıyor, okuyoruz. Boyut kapısı açan teyze ve daha fazlasını buralarda görebilirsiniz. Mizah seven okur ve izleyicilerimiz zaten takip ediyordur ancak karikatürün kaynağını da belirtelim istedik, ancak o eski sayıyı fiziksel olarak bulamadık. İnternet üzerindeki resmi dergi sitelerinde bulamadık. Resmi olmayan ve sadece bunları derleyen mizah sitelerinde çıkmasına karşın hiçbiri zahmet edip karikatüristin ismini paylaşmamış. Bizim de dilimizin ucunda ama… İlk hatırlatan okurumuza teşekkür ederek güncelleme yapacağız.

Not: Semih Saygıner’in ve diğer milli sporcularımızın başarılarının devamını diliyoruz.