Anasayfa Haber Facebook, İzlendiğini Düşündüğü Kullanıcıları Uyaracak

Facebook, İzlendiğini Düşündüğü Kullanıcıları Uyaracak

Facebook, yasadışı istihbarat çalışmalarına hedef olduğunu düşündüğü hesap sahiplerine uyarı mesajı gönderecek.

Devletler internet üzerindeki kontrollerini gün geçtikçe daha da artırmak için uğraşıyorlar. En çok kullanılan sosyal paylaşım ağları bile belli dönemlerde erişime engellenebiliyor ya da kullanıcıların hesapları istihbarat örgütleri tarafından izlenebiliyor. Eğer Facebook hesabınız karanlık kişiler tarafından izleniyorsa artık haberiniz olabilecek.

Facebook_Hack

Facebook, hesapları izlenen kullanıcılara yakın zamanda uyarı bildirimi göndereceğini duyurdu. Yukarıdaki görselden görebileceğiniz üzere, devlet tarafından izlenme ihtimali olan bir hesaba yollanan örnek bir bildirim metni yer alıyor. Bu metinde kullanılan “state-sponsored actors” kavramının genellikle polis gibi resmi kurumlar dışında kalan kişileri tanımladığını da vurgulamak lazım. Sizi izleyen devlet, illa ki vatandaşı olduğunuz devlet olmayabilir.

Facebook, izlenen kişinin hesabını güvenli hale getirebilmesi için Giriş Onayı ayarlarının değiştirilmesini tavsiye ediyor. Böylece kullanıcı ister bilgisayarından, ister mobil cihazından sisteme giriş yaptığı zaman ancak cep telefonuna yollanan güvenlik kodu mesajı ile siteye devam edebiliyor.

Tabii bu önlemler doğrudan hesabınıza yapılacak yasa dışı bir saldırıya karşı işe yarayacaktır. Öte yandan kolluk kuvvetleri ya da istihbarat örgütleri tarafından yasal izinle hesap bilgilerinize de ulaşılabilir. Resmi bir soruşturma kapsamında mahkemeler bu tür izinleri ilgili mercilere veriyorlar ve bilişim şirketleri de işbirliğine gidiyorlar.