Anasayfa Haber NASA, Yörüngeyi Özel Şirketlere Bırakıyor

NASA, Yörüngeyi Özel Şirketlere Bırakıyor

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu ve bu irtifadaki çalışmaları özel şirketlere bırakacağını açıkladı.

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) insanlık tarihindeki en yüksek teknolojiye sahip yapı olarak tarihe geçti. Dünyadan yaklaşık 400 kilometreden biraz daha fazla yükseklikteki bir yörüngede dönen ISS, 2020 yılında kullanım dışı bırakılacak ve büyük ihtimalle atmosfere sokularak yanması sağlanacak.

ISS neden terk edilmek zorunda derseniz, bunun bir kaç sebebi var. Birincisi yaşlanan istasyonun işletme maliyetlerinin iyice artacak olmasıdır. Bugüne kadar inşaatı dahil 120 milyar dolar harcanan istasyonun ayakta kalması için halen her yıl 2,5 ila 3 milyar dolar bütçe gerekiyor. Yıllar geçtikçe bu maliyet daha da artacak.

Bir diğer sebep ise istasyon yörüngesinin bir süre sonra düzeltilemeyecek kadar bozulacak olması. Yörüngedeki her cismi etkileyen bu olgu, istasyonun uzun vadede atmosfere girmesine sebep olacak. Bunun kontrollü olarak yapılması ve olası parçaların okyanusa düşmesini sağlamak çok daha güvenli.

Ancak NASA istasyonu 2020 gelmeden çok önce terk edecek, çünkü ajans dikkatini daha yüksek yörüngedeki çalışmalara çevirmeyi planlıyor. Bu çalışmalar uzun vadede Ay ve Mars uçuşlarına yönelik yapılacak. Bu arada istasyonun kalan zamanını kullanmaları için de SpaceX, Boeing, Origin gibi özel şirketlere yer açılacak.

İstasyonun kurulmasında pay sahibi olan diğer ulusların da farklı planları var. Çin biraz daha küçük olmakla beraber kendi istasyonunu kurmayı planlıyor. Rusya ve Hindistan’ın da benzer projeleri olduğu söyleniyor. Bu ülkeler arasında işbirliği olasılığı da mevcut.