Anasayfa Haber Google, Kuantum Bilgisayarının Çalıştığını İspatladı

Google, Kuantum Bilgisayarının Çalıştığını İspatladı

Google’ın 10 milyon dolara satın aldığı kuantum bilgisayar, görünüşe göre gerçekten çalışıyor.

Google, 2013 yılında NASA’dan da destek alarak, 10 milyon dolara dünyanın ilk kurumsal kuantum bilgisayarını satın almıştı. D-Wave tarafından üretilen bu kuantum bilgisayarın satın alınmasıyla birlikte gözler Google’a çevrilmiş ve kuantum bilgisayarın en önemli özelliği olan kuantum etkisinin gerçekten çalışıp çalışmadığı sorgulanmıştı.

Kuantum bilgisayarlar, teorik olarak süper bilgisayarlardan 3,600 kat daha hızlı çalışabiliyor. Bu potansiyelin sebebi ise, kuantum bilgisayarların aynı anda hem 1 hem de 0’ı bünyesinde taşıyabilen kubit birimler ile çalışması.

D-Wave’in kuantum bilgisayarı her ne kadar etkileyici bir potansiyele sahip olsa da, araştırmacılar bu bilgisayarın gerçekten kubit birimlerle işlem yapıp yapmadığına karar verememişti. Görünüşe göre Google, kuantum etkisi ile ilgili şüpheleri rafa kaldıracak. Google’ın arXiv sunucularında paylaştığı belgelere göre D-Wave’in kuantum bilgisayarı gerçek anlamda kuantum etkisini kullanabiliyor.

Araştırmacılar, hazırladıkları deneylerde kuantum bilgisayarı standart tek işlemcili bir bilgisayarla karşılaştırarak tavlama olarak bilinen optimizasyon sorunlarını çözmeye çalıştı. Standart bilgisayar benzetimli tavlama algoritması kullanırken kuantum bilgisayar kuantum tavlama algoritmasını kullandı. Google’ın açıkladığı üzere kuantum bilgisayar, bu işlemi standart bilgisayara göre 100 milyon kat daha hızlı gerçekleştirdi.

Sonuçlara bakacak olursak D-Wave kuantum bilgisayar vadettiği hızı Google’a sağlayacak gibi görünüyor. D-Wave’in kuantum bilgisayarı şimdilik NASA’nın Kaliforniya’daki Ames Araştırma Merkezi’nde muhafaza ediliyor. Google’ın yayınladığı bu sonuçların beklenen etkiyi göstermesi durumunda, optimizasyon sorunlarıyla boğuşan pek çok büyük çaplı şirketin kuantum bilgisayarlara yönelmesi bekleniyor.

23 Yorumlar

    • Soğutma sorunu yok. Sadece çok daha farklı insan beyninin kavraması gerçekten zor olan bir mantıkla çalışıyor. Bunun için bu güne kadar üretilemedi. Kuantum bilgisayarlar sizin günlük islemleriniz için tamamen kullanışsızdır. Hatta normal bir bilgisayardan daha yavaş işlem yapacaktır. Yani tüketici olarak kuantum bilgisayarıyla bi işimizin olacağını sanmıyorum.

  1. Kaç tane bol grafikli (ultra ayarda) oyunu aynı anda çalıştırabildiğinizi düşünün hele. Skyrim + Fallout 4 + GTA V + GTA IV …(uzar yani bu liste, gerisini siz tamamlayın)

  2. Bu Quantum bilgisayarlarının yeniden başlatılmaması gerektiğini biliyorsunuz değilmi ? İşlem birimleri çok yavaş ama işlem yaptıkça hızları artıyor; ne kadar çok açık kalıp nekadar çok işlem yaparlarsa okadar hızlanıyorlar.

    Bu güzel birşey tabiki taaki yeniden başlatmanız gerekene kadar. :D
    https://youtu.be/JOUcO7T2d8A

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version