Anasayfa Haber NASA Yeni Mars Görevini İptal Etti

NASA Yeni Mars Görevini İptal Etti

Fransız üretimi bir donanımda çıkan arıza, NASA’nın yeni Mars görevini tamamen çöpe atmasına sebep olabilir.

Nasa tarafından Mars üzerine gönderilen insansız keşif araçlarına bir yenisi daha eklenecekti. 2016 yılının Mart ayında fırlatılması beklenen roket, InSight kodlu uçuş kapsamında Mars yüzeyinde dolaşacak yeni bir robotu kızıl gezegene taşıyacaktı.

InSight görevinin en önemli amacı, Mars yüzeyinde sismik çalışmalar yapmak ve böylece ileride kurulması muhtemel koloniler için uygun bir zemin haritası çıkarmak olacaktı. Ancak bu iş için robota takılması gereken sismik algılayıcının, tasarım hatası nedeniyle basınç kaçırdığı fark edildi.

Fransız uzay ajansı CNES tarafından üretilen bu sismik ölçüm modülü, robotun en önemli iki bilimsel aygıtından biri ve o olmadan uçuşun gerçekleşmesi anlamsız olacak. CNES ve NASA uzmanları halen buna bir çözüm bulmaya çalışıyorlar, ancak pek fazla zaman kalmamış durumda.

Daha da kötüsü, gezegenlerin konumları değişeceğinden, bu uçuşun ertelenmesi halinde ancak 2018 yılında tekrar yapılması mümkün olabilecek. 425 milyon dolar bütçeye sahip olan projenin bu kadar uzaması, bütçenin ciddi olarak açılmasına sebep olacaktır. NASA daha fazla para kaybetmek yerine görevi tamamen iptal etmeyi de tercih edebilir.