Anasayfa Makale Facebook Hesabınızı Kime Miras Bırakacaksınız?

Facebook Hesabınızı Kime Miras Bırakacaksınız?

Hesabınızda yapacağınız ufak bir ayarlamayla, siz öldükten sonra hangi arkadaşınızın Facebook profilinizi yöneteceğini belirleyebilirsiniz.

Artan sosyal medya kullanımıyla beraber paylaşılan içerikler, kaydedilen fotoğraf ve videolar, önemli bir dijital mirasın da birikmesini sağlıyor. Tüm bu içerikler esasında bir gün ellerimizden uçup gidecek. Elbette bu noktada birçok kişinin aklına “Öldükten sonra sosyal medya hesabıma ne olacak?” şeklinde sorular geliyor.

Facebook bir süre önce bu konuya özel olarak bir gizlilik ayarı hazırladı. Kullanıcılar öldükten sonra, hesaplarına başka kişi ya da kişilerin erişebilmesi için özel bir ayar sunuyor. Böylece gerçekleştireceğiniz ufak bir ayarla birlikte, Facebook’ta paylaştığınız içerikleri ve diğer ayrıntıları öldükten sonra arkadaşınıza bırakabilirsiniz. Esasında, verdiğiniz bu yetki siz öldükten sonra hesabınızın erişim yetkisini belirlediğiniz kişiye açmanızı sağlıyor.

Facebook’un hafıza sistemi

facebook-anit-1

Facebook’ta tabanda tüm kişileri baz alan özel bir hafıza sistemi yer alıyor. Bu sistem vasıtasıyla herhangi bir Facebook kullanıcısının öldüğü doğrulandıktan sonra (elbette bu ölüm haberi de mesaj ya da bildirimle sağlanıyor) devreye girerek hesabın anıtlaşmasını sağlıyor. Yani standart Facebook kullanıcılarının profillerinin görünümü yerine doğrudan bu anıt görünümüne geçiliyor. Böylece arama, sayfa yönetimleri ve reklam gibi durumlarda kullanıcının profili hiçbir şekilde gösterilmiyor.

Facebook’un “Legacy Contact” yani “Miras Kontağı” şeklinde tanımlayabileceğimiz bu özelliği, yetkiyi vereceğiniz kişiyi belirlemenizi sağlıyor. Eğer esas Facebook kullanıcısı yetkiyi verdiyse, öldükten sonra yetkinin geçeceği kullanıcı profilde çeşitli düzenlemeler yapabiliyor. Buna ek olarak Facebook’ta dijital mirasınızı bıraktığınız kişi mesajlarınıza erişemez ve hesapla alakalı diğer ayar değişikliği gerçekleştiremez.

Bu özellik aynı zamanda Facebook’ta “Hesap Vârisi” şeklinde de geçiyor. Hesap vârisinizin yapabildiklerini listeleyelim:

  • Profilde başa tutturulabilen bir gönderi paylaşımı yapabilir,
  • Gelen arkadaşlık isteklerini yanıtlayabilir,
  • Profil fotoğrafı ve kapak fotoğrafını güncelleyebilir.

Hesap vârisiniz, izin verirseniz hesabınızdaki bazı verileri indirebilir. Bunlar:

  • Yüklenen fotoğraf ve videoları,
  • Profil ve iletişim bilgilerini,
  • Duvar yazılarını,
  • Arkadaş listesinin tamamını,
  • Etkinlikleri.

Evet, elbette yetkinin verilmediği bazı alanlar da var, onları da listeleyelim:

  • Mesajlara erişim sağlanamaz,
  • Tıklanılan reklamları bilemez,
  • Dürtme yapamaz,
  • Güvenlik ve ayar bilgileri üzerinde düzenleme yapamaz,
  • Senkronize ettiğiniz fakat paylaşmadığınız fotoğrafları görüntüleyip, paylaşamaz.

Dijital mirasınızı bırakacağınız kişinin en az 18 yaşında olması gerekiyor.

facebook-güvenlik1

Evet; Şimdi işin uygulama kısmına geçelim. Facebook > Ayarlar > Güvenlik > Hesap Vârisi.

facebook-güvenlik2

Bu kısımda “Düzenle” düğmesi aracılığıyla yetkiyi istediğiniz arkadaşınıza verebilirsiniz.

Aslında işlem bu kadar basit. Tanımladığınız kişi hesabın anıtlaşması durumunda yukarıda belirttiğimiz düzenlemelerle ilgili yetkiye sahip oluyor.