Anasayfa Haber Airbus, Drone Saldırılarına Karşı Güvenlik Sistemi Hazırladı

Airbus, Drone Saldırılarına Karşı Güvenlik Sistemi Hazırladı

En büyük uçak üreticilerinden biri olan Airbus, terör saldırılarına kullanılabilecek drone’lara yönelik önlemler hazırlıyor.

Son birkaç senede farklı ülkelerde aktif şekilde eğlence amaçlı olarak kullanılmaya başlanan drone’lar, çeşitli kazaları ve suistimalleri de beraberinde getirmişti. Geçen yılın sonunda Amerika’da drone uçurmak için lisans alma uygulaması başlatılmış ve lisanssız kullanım imkanı da yalnızca belirli şartlar çerçevesine bağlanmıştı. Bununla beraber, çeşitli ülkeler de güvenlik konusunda belirli önlemler almaya başladı.

Elbette önümüzdeki yıllarda da kullanım oranlarının artışıyla birlikte, özellikle eğlence amaçlı drone uçurma konusunda çeşitli tebdirler alınacak gibi görünüyor. Keza birçok farklı firma da “güvenli drone” adı altında yeni ürünlerini CES 2016 fuarında tanıttı. Bunlar arasında en dikkat çekici model ise Intel’in RealSense teknolojisine destek veren ve böylece çevredeki unsurları algılayarak çarpma ve kaza riskini en aza indiren Yuneec Drone. 

Kaza ve çarpışma riskinin yanı sıra, bu ürünler kötü niyetli kişiler tarafından terör saldırıları amacıyla da kullanılabilir. Dolayısıyla bunun önüne geçebilmek adına uçak üreticileri de çalışmaya başlamış durumda. Airbus, CES 2016’da tanıttığı yeni sistemle birlikte “bölge bazlı drone koruması” sağlamayı amaçlıyor. Özellikle fabrika ve havaalanı gibi bölgelerde gerçekleşebilecek drone saldırılarına karşı koruma sağlayacak olan sistem, drone ve kontrolcü arasındaki bağlantıyı koparıyor.

Airbus’un geliştirdiği bu sistem, konulduğu alandan 5 ila 10 km arası mesafeden havadaki drone’ları algılayarak, sinyallerini bozuyor ve böylece drone’un kontrolden çıkmasını sağlıyor. Ayrıca diğer bir önemli bir detay da drone’un kontrol edildiği konumun doğrudan belirlenebiliyor olması. Böylece gerçekleşebilecek terör saldırılarına ilişkin drone’u kontrol eden kişiler uzaktan tespit edilebilecek.