Anasayfa Haber Yeni Nesil Bellek Teknolojisi GDDR5X Resmileşti

Yeni Nesil Bellek Teknolojisi GDDR5X Resmileşti

DDR5 Bellek

Yeni nesil grafik kartlarında kullanılacak olan GDDR5X bellek teknolojisi resmileşti.

AMD, yaklaşık sekiz yıldır SK Hynix ve JEDEC şirketleriyle grafik kartları için yeni hafıza teknolojisi üzerinde çalışıyor. High Bandwith Memory (HBM) olarak isimlendirilen yeni hafıza teknolojisi, ilk kez Radeon R9 Fury grafik kartlarında kullanılmaya başlandı. Radeon R9 Fury sonrası grafik kartlarında da AMD bu mimariyi çok sık tercih edecek. Üstelik HBM’nin işlemci başına 4 GB kapasite sınırı da yeni nesil grafik kartlarında HBM 2’ye geçilmesiyle birlikte ortadan kalkacak.

Diğer taraftan GDDR teknolojisinde de önemli açılımlar yapılıyor. Micron’un bir süredir üzerinde çalıştığı yeni bellek teknolojisi GDDR5X doğrudan HBM’e rakip olacak. Grafik belleği tarafında GDDR’ın yeni nesil versiyonunun GDDR6 olacağı tahmin ediliyordu. Ancak son bilgilere göre yeni nesil bellek teknolojisi GDDR5X şeklinde isimlendirilecek. GDDR6 isminin de yepyeni bir tasarımda kullanılacağı tahmin ediliyor.

GDDR5X teknolojisi, temelde GDDR5’e dayanıyor. Hücre erişimi GDDR5’te 32 bit ile sınırlandırılırken, yeni teknolojiyle hücrelere erişim 64 bit’e artırılmış. Böylece veri transferi de pinlere bağlı olarak önemli bir oranda artmış oluyor. Veri transferi GDDR5X ile birlikte pin başına 16 Gbps’e kadar çıkabilecek. Elbette bu teknolojinin diğer bir önemli avantajı da bant genişliğinin iki katına çıkmış olması. 400 Gbps olan bant genişliği, GDDR5X ile 800 Gbps ila 1000 Gbps’a kadar çıkıyor.

Dört katmanlı HBM bellekler 512 Gbps bant genişliği sunuyor. Bant genişliğine etki eden katman sayısı artıkça rakam 1000 Gbps’a kadar çıkabiliyor. GDDR5X tarafında ise durum az önce de belirttiğimiz gibi 1000 Gbps seviyesinde. Yani benzer rakamlar söz konusu. Bu da iki bellek teknolojisi arasındaki rekabetin önümüzdeki süreçte yeni grafik kartlarıyla beraber kızışacağını gösteriyor. Alt ve orta seviyedeki grafik kartlarında GDDR5 bellek teknolojisi kullanılmaya devam edilecek. Üst seviye modellerde ise doğrudan GDDR5X veya HBM 2’ye geçiş yapılacak.