Anasayfa Haber Google Robotları Kendilerini Geliştirecek

Google Robotları Kendilerini Geliştirecek

Google robotları, programlanabilir görevlere ek olarak öğrenme becerisiyle zaman içinde kendini geliştirebilecek.

Birçok farklı alanda kullanılmaya başlanan robotlar, araştırmalara göre 2020 yılında beş milyon işçinin daha yerini alacak. Bu durum en çok ofislerde çalışan beyaz yakalıları etkileyecek. Analistler, özellikle beyaz yakalıların yeni teknolojilerle uyumlu halde çalışmalarını ve kendilerini sürekli olarak geliştirmelerini tavsiye ediyor. İş dünyasında hakimiyet kuracak robotlara yatırım yapan en önemli şirketlerden biri de Google.

Google Research bilim adamları, robotlara el ve göz koordinasyonu sayesinde nesneleri kavrayıp kaldırmayı öğretmek istiyor. Yani Google robotları, programlanan görevleri yerine getirmenin yanı sıra, öğrenme yeteneği sayesinde yeni işlemler de gerçekleştirebilecek. Bu sistem Google tarafından makine öğrenmesi (machine learning) şeklinde de isimlendiriliyor.

google-robot1

Testlerde Elde Edilen Veriler Robotların Gelişiminde Kullanılıyor

14 farklı robotik kolun birbirine bağlandığı robot, öğrenme yetisi sayesinde çevredeki değişimlere olabildiğince kısa sürede ayak uyduruyor. Elbette bu robot ve makine öğrenmesi sistemi şimdilik üzerinde çalışılan bir proje. İlerleme kaydedilmesi için bilim adamları yeni teknolojiler geliştirmeye devam ediyorlar.

14 farklı robotik kol, birbirine sinirsel ağlara benzeyen bir yapıyla bağlanıyor. Robotlar, videolardan da görülebildiği gibi önlerindeki nesneleri kavrayıp kaldırmak konusunda görevlendiriliyor. Bu işlem öncelikle herhangi bir nesneyi ayırt etmeden rastgele gerçekleşiyor.

Ancak öğrenme yetisi sayesinde nesnelerin birbirinden farklarını ayırt edebilen robotlar, istenilen nesneleri seçip kaldırabilecek. Robotların rastgele seçtikleri nesneler, bir süre sonra önemli bir veri tabanı oluşturuyor. Dolayısıyla makine öğrenmesi kısmında da elde edilen bu veriler kullanılıyor. Hatta yapılan analizlere göre 800.000 farklı nesnenin tutulmasıyla öğrenme becerisi harekete geçiyor.

Ayrıca elde edilen bu verilerin robotlara sürekli olarak işlenmesiyle hata oranı %34 seviyesinden %18’e kadar gerilemiş. Robotların, programlanabilir görevlerin yanı sıra öğrenme becerisiyle çeşitli işlemler yapabilmesi, zamanla kendilerini geliştirmesi anlamına geliyor.