Anasayfa Haber Apple Tüm Verileri Kendi Sunucularına Taşıyacak

Apple Tüm Verileri Kendi Sunucularına Taşıyacak

Apple, sunucu hizmeti aldığı tüm şirketleri devreden çıkarıp, kullanıcı verilerini kendi bünyesinde barındırmak istiyor.

Apple, birkaç gün önce iPhone SE, yeni iPad Pro ve Apple Watch için yeni kayış seçeneklerini tanıttığı etkinlikte aktif bir milyar Apple kullanıcısı olduğunu bildirmişti. Çok büyük bir kitleyi elinde bulunduran şirket, hemen hemen her konuda güvenlik önlemlerini artırmaya devam ediyor. Veri gizliliğini önemseyen Apple, kullanıcılara ait her türlü bilgi ve dosyayı özel çeşitli sunucularda saklıyor. iMessage’dan, iTunes’a ve hatta App Store’a kadar birçok farklı servis; fotoğraf, doküman, müzik ve yedek dosyaları içeriyor.

Apple’ın her ne kadar kendi sunucuları olsa da, elbette bu yoğun kullanıcı kitlesi sunucu sayısının artırılmasına ve kapasitelerin de zorlanmasına sebep oluyor. Apple da bu noktada sunucu kiralama yoluna gidiyor ve dışarıdan bu konuda hizmet alıyor. Ancak, son haberlere göre şirket kullanıcı verileri konusunda kontrolü tamamen kendi elinde tutmak istiyor.

Bu kararın iki farklı sebebi olduğu düşünülüyor. Bunlardan ilki geçen senelerde yaşanan iCloud saldırıları ve verilerin ele geçirilmesi. İkinci sebep ise FBI ile kullanıcı verilerinin gizliliği konusunda çetin bir mücadeleye girilmiş olması. Apple, bu tarz konularda tamamen kullanıcılarının arkasında duracağını dile getiriyor.

Apple bu yüzden sunucu tarafında da kontrolü tamamen kendinde tutmak istiyor. Böylece sızabilecek kullanıcı verilerine karşı güvenliği tam anlamıyla sağlamış olacak. Elbette şimdilik konuyla alakalı Apple cephesinden gelen herhangi bir açıklama yok. Ancak, FBI ile verilen mücadelenin bu tarz bir karar alınmasını tetiklediği kesin.

Apple ve FBI arasındaki mücadelenin son aşamasını aşağıdaki haberimizden öğrenebilirsiniz.