Anasayfa Makale Sabit Disk Şok Koruması Nedir?

Sabit Disk Şok Koruması Nedir?

Sabit Disk Şok Koruması Nedir?
Sabit Disk Şok Koruması Nedir?

Sabit Disk Şok Koruması Nedir? Videomuzda dizüstü bilgisayarda karşımıza çıkan düşme korumasının nasıl çalıştığına bakıyoruz…

Her bilgisayarda değil ama bazı dizüstü bilgisayarlarda düşme koruması, sabit disk koruması ya da sabit disk şok koruması olarak karşınıza bir bilgi çıkabilir. Örneğin bizim incelemesini hazırladığımı Alienware 17 R2 dizüstü bilgisayarda karşımıza çıktı.

Dell Data Protection altında gördüğümüz düşme algılama özelliği, dizüstü bilgisayardaki bir G sensörü sayesinde çalışıyor. Bilgisayar hızla aşağıya inerken yani düşerken bu algılayıcı sabit diske bir komut gönderiyor.

Bu komut sayesinde diskin okuma kafası, disk yüzeyine çarpmamak üzere yana çekilip kilitleniyor. Yani cihaz düştüğünde diskte oluşabilecek arızalara karşı önlem alınıyor. Zira diskin kafasının diske çarpması, diskte onarılamaz hatalara yol açıyor.

Bu testi kendiniz denemeyin zira bilgisayarınızda özel olarak bu korumanın olduğu belirtilmiyorsa muhtemelen yoktur. Yaparsanız ya da düşürürseniz disk kafası çarpıp verilerinize zarar verebilir. Bunu takip etmek için de bilgisayarınızın üreticisinin bir veri güvenliği uygulaması varsa yararlı olacaktır. Biz bu örnekte Dell Data Protection yazılımı üzerinden düşme algılanmasını takip ettik. Dinlediğimizde de disk kafasının park etme sesini duyduk zira hızlı bir tepki veriliyor.

Tekrar edelim, bu korumanın diskte değil, diskin içinde bulunduğu bilgisayarda olması gerekiyor. Malesef üreticilerin çok önem verdiği bir konu değil ancak döner mekanik disklerin hala çok yaygın olduğu düşünülürse, sadece SSD kullanmayan taşınabilir bilgisayarlarda olması kullanıcının yararına.

Son olarak bu örnekte mekanik disk iç yapısını gösterdiğimiz diskin bir dizüstü diski olmadığını, masaüstü bilgisayar diski olduğunu hatırlatalım.