Anasayfa Haber NVIDIA, İki Karttan Fazlasına SLI Desteği Vermeyecek

NVIDIA, İki Karttan Fazlasına SLI Desteği Vermeyecek

Nvidia, yeni ekran kartlarıyla birlikte oyunlarda en fazla iki kartla yapılan SLI kombinasyonuna destek verecek.

Bir süre önce Nvidia’nın yeni nesil GeForce 10 serisi kartlarıyla birlikte, SLI kombinasyonlarına da farklı bir yaklaşım sergileyeceği ortaya çıkmıştı. İki ekran kartından fazlasını kullanarak SLI yapmak isteyen kullanıcıların, “Enthusiast Key” alması gerekeceği söyleniyordu. Ancak Nvidia bu fikirden vazgeçmiş, SLI konusundaki tavrını da kesinleştirmiş.

Şirketin GTX 1070 ve GTX 1080 gibi yeni nesil ekran kartlarını kullanarak 3 ya da 4 kartlı SLI kombinasyonlar yapmak isteyen kullanıcılar, hayalkırıklığına uğrayacaklar. Çünkü Nvidia sürücüleri bu 3 ve 4 kartlı kombinasyonları sadece az sayıda uygulamada çalışır hale getirecek. Bunlar da benchmark yazılımı gibi özel geliştirilmiş uygulamalar olacak.

Nvidia sürücüleri genel kullanımda sadece 2 ekran kartıyla yapılacak olan SLI kombinasyonlarını çalıştıracak şekilde yazılacak. Oyun oynamak, video işlemek ya da tasarım yapmak gibi yoğun işlem gücü isteyen uygulamaları çalıştırmak isteyenler, iki ekran kartıyla olabilecek en iyi performansı alacaklar.

Şirketin bu kararı alması sebepsiz değil. Eskiden beri ikiden fazla grafik işlemciyi bir araya getiren sistemlerde performans sorunları yaşanıyor. Bunun başlıca sebebi, çalıştırılan yazılımların genellikle bir ya da iki grafik işlemci düşünülerek kodlanmış olması. İki ekran kartından fazlasını bir arada çalıştırmaya kalkmak, çoğunlukla donanıma harcanan paranın karşılığını vermiyor.

Nvidia kendi sürücüleriyle bu darboğazları aşmaya çalıştıysa da, uygulamaların ölçeklenebilirliğine doğrudan müdahale etmeleri pek mümkün olmuyor. O yüzden de şirket artık kullanıcılara gereğinden fazla ekran kartı satmama kararı almış. Böylece sürücülerle çift kartlı SLI kombinasyonlarından alınan performansı optimize edebilecek ve müşteri memnuniyetini sağlayabileceklerini umuyorlar.