Anasayfa Haber Biyonik Yapraklar Bize Yakıt Üretecek

Biyonik Yapraklar Bize Yakıt Üretecek

Harvard Üniversitesi’ndeki bilim insanları, fotosentezle yakıt üreten yarı mekanik, yarı organik bir teknoloji geliştirdiler.

Tabiatın en ilginç mekanizmalarından biri olan fotosentez, yeşil yapraklı bitkilerin havadan topladıkları karbon dioksiti, güneş ışığı ve su ile birleştirip, organik yaşam için gereken yakıtı oluşturmasına imkan tanır. İnsanlık uzun zamandır bunun sırlarını çözmeye çalışıyordu ve sonunda başarılı olunmuş.

Harvard Üniversitesi bilim insanlarının üzerinde çalıştığı “biyonik yaprak” teknolojisi, fotosentezi tabiatın yaptığından çok daha verimli şekilde gerçekleştirebiliyor. İlk örneği 2015 yılında üretilen biyonik yaprak, bu yıl daha da geliştirilmiş.

Biyonik yaprak iki farklı kısımdan oluşuyor. İlk kısım güneşten elektrik elde eden fotovoltaik hücrelerden oluşuyor. Buradan gelen elektrik, içinde su, kobalt ve fosfat çözeltisi bulunan bir katalizörden geçiriliyor. Bu işlem sonucu sudaki oksijen ve hidrojen, doğal yaşamı zehirleyecek herhangi bir yan atık üretilmeden ayrıştırılıyor.

Üretilen hidrojen, doğada bolca bulunan ve sadece hidrojenle beslenen mikropları barındıran tanka pompalanıyor. Mikroplar hidrojeni yerken, havadan aldıkları karbondioksit gazını da kullanıyorlar. İçinde bulundukları suyu da denkleme katan mikroplar, bu beslenme döngüsü esnasında izopropil alkol üretiyorlar. Bu alkol türevi farklı motor tiplerinde yakıt olarak kullanılabiliyor.

Biyonik yapraklar fotosentez işlemini elektrik oldukça sürdürebiliyorlar ve doğada olduğundan çok daha verimli çalışıyorlar. Bilim insanları bu teknolojiyi daha da geliştirerek, izopropil alkol dışındaki çok daha karmaşık yakıt türlerini de üretmenin yolunu arıyorlar. Bu teknoloji uzun vadede insanlığın enerji ve kirlilik sorunlarına çok büyük bir çözüm olabilecek kapasitede görülüyor.