Anasayfa Haber NASA Uzayda Yakıt İkmali Yapacak

NASA Uzayda Yakıt İkmali Yapacak

Nasa tarafından başlatılan Restore-L projesi, yörüngedeki araçlara yakıt ikmali yapmayı hedefliyor.

Uydular ve diğer uzay araçlarının atmosfer dışındaki manevraları, itici roketler yardımıyla gerçekleştiriliyor. Bu roketler, kalkışta kullanılanlardan çok daha farklı. Genellikle basınçlı tanklardan püskürtülen soğuk gazlar, rota düzeltmesi ya da kenetlenme manevrası gibi kritik işler için kullanılıyor.

Ancak bu tankların kapasitesi sınırlı ve bir süre sonra tükeniyorlar. Bu durumda yörünge düzeltmesi yapamayan uydu ve istasyonlar, ya uzayda kayboluyor, ya da atmosfere girip yanıyorlar. Oysa çoğu zaman bu araçlar daha uzun süre kullanılabilir durumda oluyorlar.

Nasa tarafından başlatılan Restore-L projesi, bu araçların eksilen yakıtlarını ikmal etmeyi, böylece kullanım ömürlerini defalarca uzatmayı hedefliyor. Restore-L projesi için bir robot uzay aracı geliştirilecek. Yükünün büyük kısmını yakıt tankları oluşturan bu araç, uzayda diğer araçları otomatik kollarıyla yakalayacak, sonra da hortumu bağlayarak yakıt tanklarını dolduracak.

Bu proje için ilk hedef araç bile seçilmiş. Amerikan devletinin Landsat-7 uydusu, projenin ilk ikmal yapacağı uydu olacak. Bu proje başarılı olabilirse, uzay çalışmalarının genel maliyetleri çok düşecek, projelerin uygulama ömürleri de katlanarak artacak.