Anasayfa Haber Almanya Ve Çin, Sürücüsüz Araçlara Yeni Kurallar Getiriyor

Almanya Ve Çin, Sürücüsüz Araçlara Yeni Kurallar Getiriyor

Yaşanan ilk ölümlü otonom araç kazasından sonra, Almanya ve Çin gibi ülkelerde bu konuyla ilgili yasal düzenlemelere gidiliyor.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan ve tarihe geçen ilk ölümlü otonom araç kazası, devletlerin bu konudaki yasal düzenlemeleri hızlandırmasına sebep oldu. Bir Tesla otomobilin otonom sürüş esnasında karıştığı kazadan sonra, Almanya ve Çin bu konudaki kanunları gözden geçiriyor.

Almanya, gelecekte satılacak otonom ve yarı otonom sürüş özelliği içeren tüm araçlarda “kara kutu” bulunmasını mecburi kılacak. Her ne kadar Tesla tarafından üretilen araçlarda otonom sürüş esnasında kayıt tutulsa da, bunun belirli bir standarda bağlanması söz konusu olacak. Araçlar otonom sürüşe başladığı anda “kara kutu” kayda geçecek. Ayrıca sürücünün müdahale etmese bile direksiyon arkasında ve uyanık olması şart koşulacak.

Çin ise bir süredir ülke yollarında sürdürülen otonom araç testlerini ikinci bir emre kadar durdurmuş bulunuyor. Otomotiv şirketleri ve emniyet birimleri arasında işbirliğine gidilmesi, otonom araçlarla ilgili yeni mevzuatın bu doğrultuda oluşturulması söz konusu. Yeni mevzuat onaylandıktan sonra ise otonom araçların Çin yollarında testlerine devam edilecek.