Anasayfa Haber Rusya, Siber Casusluk Girişimini Ortaya Çıkardı

Rusya, Siber Casusluk Girişimini Ortaya Çıkardı

Rus devlet dairelerinde çok önemli kademelerdeki sistemlere casusluk yazılımı yüklendiği açığa çıktı.

Rusya Federal Güvenlik Servisi, başta askeri kurumlar olmak üzere devletin birçok farklı birimine siber saldırı düzenlendiğini açıkladı. Bu saldırıda bilim çalışmaların yürütüldüğü, önemli savunma sanayi araştırmaların yapıldığı ve altyapı servislerinin yer aldığı toplam 20 bilgisayar ağına casusluk yazılımları yüklendiği belirtildi.

Federal Güvenlik Servisi, bu saldırıların planlı bir şekilde yapıldığını da bildirdi. Yani bu 20 bilgisayar ağındaki tüm saldırılar birbirleriyle bağlantılı şekilde gerçekleştirilmiş. Ayrıca bu casusluk yazılımı için kullanılan kodların, diğer ülkelere yapılan siber saldırılardaki kodlara benzediği de özellikle ifade ediliyor.

Rapora göre kullanılan yazılım, bulaştığı her bilgisayarda kendini belli etmeden hızlı bir şekilde yayılabiliyor ve sistemlerdeki internet trafiğini kontrol altına alabiliyor. Buna ek olarak bilgisayarın mikrofonuna, kamerasına erişebiliyor ve gerektiği durumlarda kullanıcıya yakalanmadan ekran görüntüsü alabiliyor.

Rusya Federal Güvenlik Servisi, saldırının kim ya da kimler tarafından gerçekleştirildiğine dair herhangi bir bilgi vermedi. Ünlü Rus güvenlik şirketi Kaspersky Lab, konuyla ilgili çalışmalara başladıklarını ve bu saldırının güçlü bir siber casusluk çetesi tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi.