Anasayfa Makale Time Machine Ve Time Capsule Arasındaki Fark Nedir?

Time Machine Ve Time Capsule Arasındaki Fark Nedir?

Apple’ın en önemli iki yedekleme aracı arasındaki farklar nelerdir ve hangisini tercih etmelisiniz?

Mac sistemlerde veri yedeklemek için birden fazla alternatif var. Hem Apple’ın sunduğu seçenekleri, hem de üçüncü parti seçenekleri göz önüne alınca, bir Mac sistemi yedeklemek için elimizde kayda değer bir alternatif listesi oluşuyor. Apple yedekleme işlemlerini oldukça basit tuttuğu için, pek çok kullanıcı varsayılan yedekleme seçenekleri olan Time Machine ve Time Capsule kullanıyor. Ancak bu iki seçenek birbirinden oldukça farklı çalışıyor.

Time Machine

Time Machine, her Mac sistemde varsayılan olarak bulunan bir yedekleme yazılımı. Bu yazılımı çalıştırdığınızda sisteminizin son 24 saati için saatlik, son bir ayı için günlük, geri kalan aylar için de haftalık yedekler sabit diskinize kaydediliyor. Bu sayede sadece son kaydedilen yedeğe değil, farklı dönemlerde kaydedilen yedeklere de ulaşabiliyorsunuz.

Mac sisteminiz için yerel ve birincil yedekleme seçeneği olan Time Machine, kritik arızalara karşı sisteminizin ve kişisel verilerinizin ilk savunma hattıdır. Sisteminizde bir hata oluştuğunda, Time Machine ve yedekleme diskini kullanarak sisteminizi eski durumuna hızla döndürebilirsiniz.

Time Machine harici sabit disklerle çalışabiliyor. Ayrıca Synology ve QNAP gibi NAS üreticileri, depolama araçlarının ağ tabanlı Time Machine sunucuları olarak kullanılmalarına olanak sağlıyor. Apple da kendi Time Machine ağ sunucusuna sahip ve bu cihazın adı da Time Capsule.

time capsuleTime Capsule

Time Capsule, Apple’ın satışa sunduğu bir ağ cihazı. Time Machine ile çalışan bu cihaz, sadece bir depolama aracı değil, aynı zamanda bir router. Time Capsule, IEEE 802.11ac standardı sayesinde günümüzde satılan çoğu modern bilgisayarın ağ erişimi potansiyeline sahip.

Time Capsule cihazları, İzlenceler menüsü altında bulunan AirPort İzlencesi ile konfigüre edilebiliyor. Çalışmaya başladıktan sonra Time Capsule, ağdaki bütün Mac’lere görünür kılınıyor ve kullanılabilir bir Time Machine depolama alanı oluyor.

Eğer birden fazla Mac sisteminiz varsa, Time Capsule hepsinin sürekli olarak yedeklendiğinden emin olmanızı sağlıyor. Her ne kadar Time Capsule cihazının yedekleme özellikleri Mac sistemlere özel olsa da, router özelliği tüm cihazlar tarafından kullanılabiliyor.