Anasayfa Video Corsair Carbide Clear 400C İncelemesi

Corsair Carbide Clear 400C İncelemesi

Corsair Carbide Clear 400C İncelemesi
Corsair Carbide Clear 400C İncelemesi

Corsair Carbide Clear 400C inceleme videomuzda bir yanı tamamen pencereden oluşan sade ve farklı tasarımıyla dikkat çeken kasasına yakından bakıyoruz…

Corsair’ın Clear serisi altında sessizlik ve sadeliği ön planda tuttuğu ürünler çıkardığını görüyoruz. Bu serinin bir üyesi olan 400c küçük boyutlarına rağmen büyük özelliklere, çelik metal aksama ve çok minimalist bir tasarıma sahip.

Kasa 8 kilo 200 gram ağırlığa, 425mm uzunluğa, 464mm yüksekliğe ve 215mm derinliğe sahip. İçine Mini-ITX, MicroATX ve E-ATX boyda anakartları alabiliyor.

Kasanın desteklediği maksimum GPU uzunluğu 370mm iken, maksimum CPU soğutucu yüksekliği 170mm.

Tasarım Tercihleri ve Kullanım

Tabii ki bu tasarım herkese göre değil. Kimileri kasalarını uzay mekiği gibi severken, kimileri de bu şekilde sade seviyor. Eğer siz de bir sade kasa fanıysanız, izlemeye devam edin çünkü bu kasanın sizi memnun edeceğini düşündüğümüz epey tarafı var.

Kasaya dokunur dokunmaz ilk gözümüze çarpan özelliği menteşeli ve açılır/kapanır, boydan boya pencereli kapağı oldu. Pencere iç ve dış tarafta jelatin uygulanmış olarak geliyor.

Gerçekten bu açıdan çok pratik bir kasa, içeriye her erişmek istediğinizde vidalarla uğraşmıyorsunuz. Açma kapama mekanizmasına ek olarak kapak, mıknatısla da kasaya sabitleniyor ve titreşim engelleniyor. İstemediğinizde bu kapağı kolaylıkla çıkarabiliyorsunuz.

Ön Kısım

Sadelik demişken kasanın ön tarafında herhangi bir genişleme yuvası bulunmuyor. Bu sebeple elinizde optik sürücüler, fan kontrolcüleri ya da hafıza kartı okuyucuları varsa bu kasa ile kullanamıyorsunuz.  Kimileriniz kasanın önünde ızgara göremeyince havalandırmanın olumsuz etkileneceğini düşünmüş olabilir ama endişe edecek bir şey yok çünkü Corsair  ön panelin hemen yanına geniş havalandırma delikleri delikleri koymuş. Bu sayede sade tasarımdan feragat etmeden etkin soğutma imkanı tanımış.

Corsair Carbide Clear 400C İncelemesi
Corsair Carbide Clear 400C İncelemesi

Üst Kısım

Kasanın üstüne baktığımızda açma kapama ve reset tuşları, 2 adet USB 3.0 portu, kulaklık ve mikrofon girişleri ve disk işlem ledini görüyoruz. Ve bunların hemen arkasında çıkarılabilir, mıknatıslı toz filtresi var. Filtrenin altında gördüğünüz fan yuvalarına 2 adet 120 ya da 2 adet 140’lık fan takabiliyorsunuz. Üst kısma ayrıca 240’lık ve 280’lik radyatörler takabiliyorsunuz.

Arka taraftaki çıkış fanı ızgarası sadece 120 mm’lik fanlarla uyumlu ve gördüğümüz üzere güç kaynağımız bu kasanın altında konumlandırılacak şekilde tasarlanmış.

Alt Kısım

Alta baktığımızda nispeten yüksek kauçuk ayakları ve güç kaynağı fanı için çıkarılabilir toz filtresini görüyoruz. Buradan güç kaynağının fanı aşağıya bakacak şekilde takılması gerektiği çıkarımını yapabiliriz.

Soğutma Seçenekleri

Kasanın ön kapağını açtığımızda, önde 1 adet 140mm’lik arkadaysa 1 adet 120 mm’lik egsoz fanı görüyoruz. Dilerseniz ön tarafa toplamda 2 adet 140mm’lik ya da 3 adet 120 mm’lik fan takabiliyorsunuz, arkaya ise maksimum 120 mm’lik fan takılabiliyor. Ön taraftaki fan yuvaları yine çıkarılabilir filtrelere sahip.

Ön tarafın radyatör desteği ise 360mm’ye kadar. Bunun yanı sıra 240 ve 280mm’lik radyatörler de takabiliyorsunuz buraya. Öyle gözüküyor ki bu kasa ile yapılabilecek en akıllı ve etkili su soğutma çözümü 2 adet 280mm’lik radyatörler kullanmak. Ancak ön tarafa takacağınız radyatörle push-pull it-çek konfügrasyonunda fan kullanmak isteyenlerin ya sabit disk kafesini çıkarması ya da başka bir kasaya bakması gerekiyor çünkü her ikisi için yeterli yer yok.

Güç Kaynağı ve Kapaklar

Alta baktığımızda güç kaynağı yuvasının ve sabit disk kafesinin gizlenmiş olduğunu görüyoruz. Kasaya bir güç kaynağı ve sabit disk takabilmek bunları çıkarmamız, bunları çıkarmak için de arka kapağı da açmamız gerekiyor. Bu arada arka kapağın vidalarının kapaktan ayrılmadığını da belirtmek gerek, artık vida kaybetmeye son.

Arka kapağı açtığımızda başka bir süprizle daha karşılaşıyoruz. 3 adet 2.5 inçlik SSD yuvaları. Bu yuvalar yaylı kilit mekanizmasına sahip ve gerekmediğinde sökülebiliyor.

Güç kaynağı ve sabit disk kafesini gizleyen aparatları yerinde tutan vidalar burada. Bunları gevşeterek çıkarıyoruz. Ardından 2 parça halinde bu aparatları yerlerinden çıkarabiliyoruz.

Buraya 2 adet 3.5inçlik sabit disk takabiliyorsunuz ve kafes artık tüm yeni kasalarda görmeye alışık olduğumuz sürgülü tak çıkar metoduna sahip. Disk yuvalarından bir tanesine montaj için gerekebilecek vidalar ve kablo bağlarının yer aldığı kutu takılmış. Güç kaynağı yuvasının 190mm uzunluğa kadar yani üst seviye güç kaynaklarını rahatlıkla barındırabilecek büyüklükte ve titreşim engelleyici kauçuk destekleyicilere sahip olduğunu belirtelim.

Corsair Carbide Clear 400C İncelemesi
Corsair Carbide Clear 400C İncelemesi

Kablo Yönetimi

Gözümüze çarpan bir başka detay da kablo yönetiminin bu kasada ne kadar rahat yapılabileceği oldu. Güç kaynağının yanından kasanın arka kapağına doğru kabloları kanalize edebileceğimiz bir boşluk bırakılmış ve kasanın çeşitli yerlerinde rahat kablo yönetimi için pek çok delik bulunuyor. Kasanın nispeten küçük boyutu sayesinde ne güç kaynağı ne de başka bir bileşen için uzatma kablosuna pek gerek kalmıyor.

Artılar: Geniş soğutma desteği, geniş pencere, kolay açılabilen ve çıkartılabilen yan kapak, beyaz renk seçeneği, kablolama alanı, güç kaynağı gizleme kapağı.

Eksiler: Ön toz filtresini önden temizlemek için kapağı çıkartmak zaman alıyor, 5.25 genişleme yuvaları yok sistem toplarken buna uygun planlamanız gerekiyor.

Sonuç itibariyle Corsair Carbide Clear 400C, bilgisayara sık sık açıp bakan, parça değiştiren kullanıcılar için kolay açılan yan kapağı ile çok pratik bir çözüm.  Geniş şeffaf penceresi ile sergi için de ideal. Kompakt yapısına karşın geniş sıvı soğutma desteği bu kasayı oldukça esnek kılıyor. Ayrıca beyaz renk seçeneğini beyaz anakart ve ekran kartı modelleriyle birlikte kullanma fikri çok çekici, bu açıdan da beğendiğimizi not düşelim.

Corsair Carbide Clear 400C İncelemesi
Corsair Carbide Clear 400C İncelemesi