Anasayfa Haber Adobe’den Yeni Ses İşleme Yazılımı Voco

Adobe’den Yeni Ses İşleme Yazılımı Voco

San Diego’daki Adobe Max’ta Creative Cloud 2017 tanıtıldı, ancak etkinliğin yıldızı hiç şüphesiz ses işleme yazılımı Adobe Voco oldu.  Adobe, sesleri manipüle etmeyi başarmış.

Adobe Max etkinliğinde en çok dikkat çeken yazılım Voco projesi oldu. “Ses için Photoshop” olarak lanse edilen Voco, ziyaretçileri oldukça şaşırttı. Bu biraz da korkuyla karışık bir şaşkınlık, zira Adobe, sesleri gerçeğinden ayırt edilemeyecek bir şekilde değiştirebilen bir yazılım geliştirmeyi başarmış. İnsanlar bir anda hiç söylemedikleri şeyleri söylemiş olabiliyorlar.

20 dakikalık konuşma örneği, bir konuşmacının söylediklerini akıcı bir şekilde değiştirmek için yeterli. Kulağa biraz tuhaf gelse de, bu ses sentezi için bir sonraki adım olabilir. Adobe, proje üzerinde çalışmaya devam etmek istiyor. Asıl hedef, söylenen cümlenin gerçekten bir insan tarafından mı, yoksa bilgisayar tarafından mı söylendiğinin anlaşılamaması. Yine cümlelerin sıralaması değiştirilip yeni bir konuşma ortaya çıkarılması da mümkün. Ne kadar çok çıkış materyali varsa, o kadar iyi. Algoritma, bu durumda düzenlenen cümleyi yeniden hesaplıyor, tonlamaları değiştiriyor ve gerektiğinde yeni kelimeler de ekleyebiliyor. Adobe Voco, doğru yerlerde es veriyor ve tonlamaları da genelde doğru.

Bu, elbette beraberinde çok sayıda problem de getiriyor. Söylenen sözler güvenilirliğini yitiriyor, zira gerçek bir insanın ağzından çıkmamış ve tamamen sentetik olabilir. Adobe, bu yüzden Voco’nun ürettiği sesleri filigranla işaretlemek istiyor. Bu teknoloji sayesinde özellikle eğlence endüstrisi için yeni ve ilgi çekici imkanlar ortaya çıkabilir, ancak diğer sektörlerin de buna büyük bir ilgi göstermesi bekleniyor.