Anasayfa Makale PS4 Pro Özellikleri ve Fiyatı

PS4 Pro Özellikleri ve Fiyatı

Sony’nin PlayStation 4 Pro oyun konsolunun teknik özellikleri ve ülkemizdeki satış fiyatı.

Konsol oyuncularının çoğunlukla en büyük bahanesi “exclusive” diye tabir edilen, sadece konsollara özel çıkan oyunlar olmuştur. Sık sık dile getirilen bu iddia gerçekte aslını yansıtmaktan çok uzak. Zira PC platformu, dünya çapında açık ara en çok “exclusive” oyun barındıran platform. PC’de oynanabilen fakat konsolda Gamepad ile oynanması mümkün olmayan strateji oyunlarının haddi hesabı yok. Yine de Blizard gibi bazı oyun firmaları yeni nesil oyunlarını konsola adapte etmeyi başardılar. Diablo III buna güzel bir örnekti. Bu süre zarfında ise PC oyuncuları Torchlight II’nin keyfini sürüyordu. Diablo3’ü bitirdiklerinde ise çoktan Pillars of Ethernity gibi bir şahesere dalmışlardı ve heyecanla Tyranny’i bekliyorlardı.

Konsolların popüler olmasını sağlayan en büyük etkenlerden biri de oyunları çalıştırmanın kolaylığı idi. Diskinizi takın, atlama şansınız olmayan birkaç giriş videosundan sonra oyundasınız. Tabi bu durum da günümüzde biraz değişti. Öncelikle PC’de artık oyun yükleme devri sona erdi. Steam’in gelmesi ile birlikte oyunlar yüklenmiyor, sadece indiriliyor. İnen oyunu çalıştırmak istediğinizde sadece birkaç gerekli DLL dosyası kuruluyor ve akabinde oyundasınız. Üstelik isterseniz Intro diye tabir edilen giriş videolarını ve sponsor reklamlarını da kaldırabiliyorsunuz. Trainer gibi engin alternatifleri saymıyoruz bile. Tabii ki bunun götürüsü de olmuyor değil. PC oyuncuları özellikle çok oyunculu moda geçiş yaptıklarında hilecilerle karşılaşabiliyor. Nadir de olsa aynı durumla konsolda da karşılaşmak mümkün.

Bugün geldiğimiz noktada konsol oyuncularının oyuna girme süresi ile PC oyuncularının oyuna girme süresi arasında neredeyse hiç fark kalmadı diyebiliriz. Hatta durum bazen PC oyuncularının lehine. Zira konsola çıkan bazı oyunları oynamaya başlamadan önce oyunun bir kısmını sabit diske yüklemek gerekiyor. Yine bazı konsollarda oyunu oynamaya başlamadan önce konsola yazılım güncellemesi yapmak zorunlu bir durum. Öte yandan hem PC hem de konsol için oyunlara sık sık gelen güncellemeler bazı oyuncuların canını sıkabiliyor.

Parça Yükseltme Derdi

Bütün bunların ötesinde konsolların bugüne dek en büyük avantajı parça yükseltme zorunluluğunu ortadan kaldırmaları idi. En son çıkan konsolu alıp bunu rahatlıkla 6-8 yıl boyunca hiçbir parça değişimi yapmadan kullanabiliyordunuz. Gelişen teknoloji ile birlikte aynı konsolun iç ve dış donanımlarında ufak tefek güncelleme yapılmış sürümleri piyasaya çıkıyordu. Fakat bu, oyun performansında bir değişiklik yaratmıyordu. Ve siz en son çıkan oyunları rahatlıkla oynamaya devam edebiliyordunuz. Bu, 2016 yılına kadar bu şekilde devam etti. Fakat 2016’da PC oyunculuğu altın çağına ulaşıp 4K çözünürlüğü konuşmaya başlayınca son nesil konsolların bırakın 4K oyun oynatmayı, 4K görüntü çıkışına bile sahip olmadığı gerçeği oyuncuların ve üreticilerin suratına bir tokat gibi çarptı.

Üreticiler burada konsola sadece bir HDMI 2.0 güncellemesi yapıp işin içinden çıkabilirdi. Fakat sorun bu kadar basit değil. PC’de DirectX 12’nin gelmesi, HBM gibi yenilikçi bellek teknolojilerinin kullanılmaya başlaması, HDR’ın gündeme gelmesi ve 144 Hz gibi devrimsel yenilikler, konsolların 720p çözünürlükte saniyede 30 kare ile oyun oynattığı gerçeğini acı bir biçimde konsol oyuncularının ve oyun geliştiricilerin suratına çarpmaya başladı. Eskiden PS3, XBOX 360 ve PC’nin görsel karşılaştırmaları yapıldığında arada devasa farklar görülmezken bugün artık salt grafik değil, çözünürlük ve kare sayısı ile de PC arayı devasa boyutlarda açmış durumda. Bütün bu gelişmeler konsol üreticilerinin de itiraf ettiği gibi oyuncuları PC’ye çekerken, yeni nesil konsolların vaktinin tahmin edilenden daha erken geldiği gerçeğini de gün yüzüne çıkardı. Ve hemen ardından da PS4 Pro ve XBOX Scorpio duyuruları birbirini izledi. Böylece konsol oyuncuları da artık parça yükseltme değil, konsol yükseltme devrine giriş yapmış oldu.

PS4 Pro’nun 4K’sı

4K oyun için PC’de bugün alabileceğiniz en ideal ekran kartlardan birisi NVIDIA’nın GTX 1070 modeli. Fiyatı ülkemizde KDV dahil 2000 TL civarında. PS4 Pro’nun fiyatına baktığımızda ise 1699 TL etiketini görüyoruz. Bu, TL’nin şu anda dolar karşısındaki değer kaybını göz önüne aldığımızda gerçekten tahmin edilenden çok daha düşük ve erişilebilir bir fiyat. Sony, bu fiyat ile PS4 Pro’yu ülkemizde rahatlıkla satabilir. Fakat asıl soru şu: PC’de 4K oyun oynamak için sadece ekran kartına 2000 TL verirken PS4 Pro nasıl oluyor da 4K oyun oynatabiliyor? Bu durumda ikinci bir soru akıllara geliyor: PS4 Pro gerçekten oyunları 4K oynatabiliyor mu? Veya 4K oynatabiliyorsa bunu nasıl yapıyor?

Öncelikle şunu belirtelim: PS4 Pro, PS4’e göre 2.3 kat daha güçlü bir grafik işleme birimi ile geliyor. 18 işlem birimi yerine 36 işlem birimi, düz mantık ile iki katı daha güçlü grafik performansı demek. Frekansın da 800 MHz’ten 911 MHz’e çıktığını hesaba kattığımızda 2.3 katı bir performans artışı ortaya çıkıyor. Fakat asıl soru burada ortaya çıkıyor: 4K, 1080p’nin dört katı piksel barındırırken, PS4 Pro, sadece iki kat performans artışı ile nasıl oluyor da oyunları 4K çözünürlükte işleyebilir hale geliyor? Bu sorunun tek bir cevabı yok. Fakat şu kesin ki, PS4 Pro bütün oyunları 4K çözünürlükte oynatamayacak. Oynattıklarını da çoğunlukla 30 FPS’de oynatacak.

Ölçeklendirme nedir?

PS4 Pro ismi duyurulmadan önce konsola basında verilen isim PS4K olmuştu. Fakat Sony bu ismi kullanmama kararı almış gibi gözüküyor. Bunun nedenini tam olarak bilmiyoruz fakat konsolun oyunları nasıl “4K” çözünürlükte ekrana yansıtabileceğini biliyoruz.

PS4 Pro’nun bütün oyunları 4K oynatmayacağını belirtmiştik. Bazı oyunlar PS4 Pro’da 1080p veya 1440p çözünürlükte oynatılacak. Daha sonra ortaya çıkan görüntü, gelişmiş bir algoritma ile 4K çözünürlüğe ölçeklendirilecek. Bu işleme upscaling deniliyor. Benzer yöntem düşük çözünürlüklü görsellerde de kullanılıyor. Örneğin Benvista PhotoZoom Pro yazılımı bu konudaki en gelişmiş algoritmaları bünyesinde barındıran bir araç. Yine de bu teknolojinin gerçeği yansıtmayan CSI Miami gibi dizilerde gördüğümüz “kahrolası federaller”in elindeki kadar gelişmiş olmadığını belirtelim.

PS4 Pro’nun 4K oynatacağı oyunlar arasında The Last of Us’ın yer alacağı belirtiliyor. Fakat burada da oyun 4K 30 FPS ile oynanabilecek. Kullanıcılar oyunu daha düşük çözünürlükte -henüz tam olarak hangi çözünürlük olduğu belli değil- 60 FPS ile oynama seçeneğine de sahip olacak. Öte yandan bazı oyunlar ise doğrudan 1080p’de oynatılıp 4K’ya ölçeklendirilecek. Geliştiriciler ise oyunlarını geliştirirken iki seçeneğe sahip olacak. PS4 performans modu ya da PS4 Pro performans modu.

4K konusunda akıllara gelen bir başka konu da doku kaplaması. PC’de 4K çözünürlükte Ultra ayarlarda oyun oynatabilen nadir kartlardan birisi GTX 1080. Ki, 1080 bile çoğu yeni nesil AAA oyunu Ultra ayarda ancak 30 FPS ile oynatabiliyor. 60 FPS için ise grafik kalitesini orta ayara almak gerekiyor. Bu durumda PS4 Pro’nun 6000 TL’lik bir PC’nin sunduğu 4K doku kalitesini 1700 TL’ye sunmasını beklemek ancak hayalcilik olabilir. Yine de belirtelim: konsollar ellerindeki donanımı çok etkili bir biçimde kullanabiliyorlar. Bunu da tabii ki PC kadar karmaşık işlemler yapamadıklarından dolayı çok temel bir işletim sistemi ile çalışlabilmelerine borçlular.

1080p Oyun Yayını ve Kaydı

4K oyun oynanabilen bir PC’de 4K oyun videosu kaydetmek de mümkün. Tabii ki bu işlem oyundaki FPS değerinizi bir miktar aşağıya çekip sistem kaynaklarını da biraz tüketse de sonuç olarak elinizde 3840 x 2160 çözünürlükte bir oyun içi video oluyor. PS4 Pro, “4K” oyun oynatabilmesine rağmen 4K oyun kaydedemiyor. Yine de PS4’e göre bir iyileştirme var: artık oyunları 720p yerine 1080p kaydedebilecek ve YouTube’a 1080p 60 FPS yayın yapabileceksiniz. Yine PC, Mac ve Xperia cihazınızda 1080p Remote Play ile oyun oynayabileceksiniz.

4K Video İzleme

PS4 Pro’nun en büyük avantajlarından biri de artık Netflix ve YouTube gibi servislerden 4K video oynatabilecek olması. Bu sayede evinizdeki 4K TV için içerik sıkıntınız bir nebze de olsa azalacak. Daha da önemlisi, artık bizi de 4K izleyebileceksiniz.

Öte yandan PS4 Pro’da eksik olan bir nokta var: 4K Blu-ray desteği. PS4 Pro, UHD Blu-ray diskleri desteklemiyor. Sony’nin neden böyle bir yol seçtiği bilinmiyor ama rakip Microsoft, XBOX One S’te daha şimdiden UHD Blu-ray desteği sunuyor. Yine de bu eksik ülkemizde çok bir anlam ifade etmiyor zira makalenin yazıldığı tarihte 4K Blu-ray filmler popüler e-ticaret sitelerinde satılmıyordu.

Sonuç

PS4 Pro, ilk duyurulduğunda konsol oyuncuları tarafından pek de hoş karşılanmadı. Bunun ana sebebi ellerindeki konsolun kısa sürede demode olmuş olması idi. Yine yeni gelecek konsolun yüksek fiyatla satılacağını düşünmeleri de bir başka öfke sebebi idi. PS4 Pro, uygun bir fiyatla satışa sunuldu ve iki katı daha yüksek performans sunuyor. Bunlar şüphesiz güzel haberler. Lakin konsol iddia edildiği gibi gerçek anlamda 4K deneyimi sunmaktan uzak. 2017’de PC dünyasının HBM2 bellek, 4K 120 Hz ve 4K HDR monitörlerle tanışacağını hesaba katarsak PS4 Pro’nun yine erken demode olacağını söyleyebiliriz. En geç 2020’de Sony yeni bir konsolu piyasaya sürecektir. Bunun PS4K mı yoksa PS5 mi olacağını zaman gösterecek. Bu süre zarfında PS4 Pro’nun keyfini çıkarabilirsiniz fakat PC’de aldığınız 4K performansını beklemek sizi hayal kırıklığına uğratabilir.

PS4 Pro Özellikleri

Sony PlayStation 4 Pro Teknik Özellikleri
Ürün Kodu CUH-7006B
İşlemci çekirdekleri 8
İşlemci hızı 2.1 GHz
İşlemci kod adı AMD Jaguar
İşlemci mimarisi x86-64
İşlemci kodu CXD90044G
Üretim teknolojisi 16nm FinFET TSMC
Paylaşımlı L2 Önbelleği 2 x 2MB
GPU çekirdekleri 2304 (36 işlem birimi) @911 MHz
GPU mimarisi AMD Graphics Core Next
Video çözücü HEVC
Maksimum shader çıktısı 4.20 TFLOP
Bellek kapasitesi 8GB GDDR5 (1 GB × 8)
Bellek modeli Samsung K4G80325FB
GDDR5 hızı 6.8 GHz (4x 1.7 GHz)
Bellek veriyolu 256-bit
Bellek bant genişliği 218 GB/s
Uygulama belleği 1 GB DDR3 ( 2 x 512 MB)
Uygulama belleği modeli Samsung K4B4G0846E
Optik sürücü 6x Blu-ray, 8x DVD
Depolama 1 TB Sabit Disk
Sabit disk modeli 2.5″ HGST HTS541010A9E680
Sabit disk devri 5400 RPM
Depolama arabirimi SATA III 6 Gbps
USB Portu 3 x USB 3.0 (USB 3.1 Gen1)
USB kontrolcü Cypress CYUSB3312 USB 3.0
HDMI sürümü 2.0b
HDMI iletici Panasonic MN864729
Optik çıkış Var
İçerik koruması HDCP 2.2
Ethernet 1 Gbit
Kablosuz ağ IEEE 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth sürümü 4.0 LE
Çalışma sıcaklığı 5ºC – 35ºC
Ağırlık 3,3 kg
Boyutlar 295×55×327 mm (genişlik × yükseklik × uzunluk)
Maksimum güç tüketimi 310 Watt
Güç kaynağı 289 Watt (1.5 A @ 4.8 V +23.5 A @ 12 V)