Anasayfa Makale Android Telefonlarda GPS Ayarları

Android Telefonlarda GPS Ayarları

Android telefonda GPS ayarları nelerdir? Birbirlerinden farkları nedir? Kısa rehberimiz ile keşfedin…

GPS Nedir? Global Positioning System yani küresel konum belirleme sistemidir. Uydulardan alınan sinyaller ile konum belirler.

Android telefonlarda GPS ne işe yarar: Konum bilgisini sağlar. Oyunlarda ya da harita, navigasyon uygulamalarında açık olması gereklidir.

GPS’i günlük yaşantımızda daha çok harita ve navigasyon uygulamalarında kullanıyoruz. Ancak, artık özellikle Pokemon Go gibi konum bazlı oyunlarda da GPS’i kesinlikle devreye sokmak gerekiyor. İşte bu noktada GPS ayarlarının birbirinden farkı büyük önem taşıyor ve Android’de yapacağımız birkaç ayar sayesinde GPS hassasiyeti, yani doğruluğu ile batarya kullanımı arasında tercih yapabiliyoruz.

Pokemon Go gibi oyunlardan navigasyon uygulamalarına kadar pek çok yerde yanlış yerde görünüyorsanız en üst düzey hassasiyeti açabilirsiniz. Genel olarak, hassasiyet gerektirmeyen yerlerde ise salt GPS ya da ağlardan yararlanabilirsiniz.

Bu işlemi gerçekleştirmek için öncelikle “Ayarlar” bölümüne giriyoruz. Daha sonrasında “Gelişmiş Ayarlar” yolunu izlediğinizde karşınıza “Konum Erişimi” geliyor. Bu menü altında üç farklı seçenek yer alıyor, bunlar:

  • Yalnızca GPS kullan: Sadece uydu bağlantısı ile konum belirler. Hassasiyet düşüktür yani hata payı yüksektir ancak batarya kullanımı azdır.
  • Wi-Fi ve Mobil ağları kullan: Çevredeki ağlar ve baz istasyon konumlarından yararlanarak konum belirler. Hassasiyet değişkenlik gösterir. Daha çok pil optimizasyonu için bu seçeneği seçebilirsiniz. Doğruluk az olsa da şarjdan tasarruf sağlayabilirsiniz.
  • GPS, Wi-Fi ve Mobil Ayarları Kullan: GPS, baz istasyon ve çevre ağları hep birlikte hesaplayarak hassas konum belirler.

Burada en tepedeki “GPS, Wi-Fi ve mobil ağları kullanın” kısmına tıklamamız yeterli. Böylece GPS’e ek olarak Wi-Fi ve mobil ağları da eşzamanlı bir şekilde kullanmış oluyoruz. Yani doğruluk olabildiğince artıyor. Tabi bu doğrultuda batarya da hayli yoğun kullanılıyor. Yani şarjınız diğer seçeneklere oranla daha kısa sürede bitebilir.

Evet; yüksek doğruluk için bu seçeneği işaretledik ve GPS hassasiyetini bir nebze artırdık. Ancak batarya tüketimimiz arttı. Tercih bu noktada sizin. Yol ve yer ararken arttırıp, hassas olmayan uygulamaları kullanırken ayarı tekrar değiştirebilirsiniz.

Sahte Konum Nedir?

Bunlar haricinde bir oyun ya da uygulamada hatalı yer bildirimini sizden önce bir kullanıcı kasıtlı olarak yanılttıysa ve bir türlü doğru yeri göstermiyorsa o zaman bir ayar değiştirilmiş demektir.

Bunu düzeltmek için de “Ayarlar” > “Geliştirici Seçenekleri” bölümüne tıklıyoruz. Buradan da “Sahte konum uygulamaları” yolunu izleyin. Ardından sahte konum uygulamalarını “kapalı” ya da “yok” şeklinde bırakın. Böylece sahte konum uygulamalarını tamamen devre dışı bırakabiliyorsunuz.

Peki bu neden olabilir? Oyunları kandırmak için bazı oyuncular sahte konum uygulamaları kullanırken bu ayarı açabiliyorlar. Ancak uyaralım, Pokemon Go gibi güncellenen oyunlar ve pek çok uygulama, sahte GPS bildirimleri karşısında hile yaptığınızı anlayacak kadar geliştirildi. Bu aslında geliştiricilerin test edebilmesi için geliştirilmiş özellikti.