Anasayfa Haber Yeni Egzoz Emisyon Skandalı Yolda!

Yeni Egzoz Emisyon Skandalı Yolda!

Volkswagen’i vuran egzoz emisyon skandalının bir benzeri Fiat Chrysler’ın başına geliyor.

Bir süre önce ABD’nin EPA kurumu tarafından ortaya çıkarılan deliller üzerine patlayan skandalda, Volkswagen’in dizel araçlarının egzoz testlerinde hile yaptığı kanıtlanmıştı. Volkswagen yaklaşık 4,5 milyar dolarlık bir cezaya çarptırılmış, etkilenen 500.000 aracı da geri çağırmak zorunda kalmıştı.

Şimdi benzer bir skandal Fiat Chrysler Automobiles (FCA) grubunun başını ağrıtacak gibi görünüyor. EPA tarafından yapılan açıklamalar, FCA tarafından 2014-2016 arasında üretilen 100.000 dizel araçta hile yapıldığını ortaya çıkardı.

3 litrelik dizel motorla donatılmış Jeep Grand Cherokee ve Dodge Ram 1500 gibi modelleri etkilediği söylenen hilede, şirketin EPA testi sonuçlarını etkileyecek en az 8 farklı yazılımı kullandığı belirtiliyor. Bu yazılımlar testler esnasında egzoz emisyonlarının düşük çıkması için yakıtı kısıyor ve gücü düşüyorlarmış.

Bu skandalın ne kadar büyüyeceği ve başka şirketleri de içine çekip çekmeyeceği henüz belli değil. Ancak Volkswagen’in başına gelenlerden sonra, FCA’nın yakasını kolay kurtarmasına pek ihtimal verilmiyor. Tabii önümüzdeki günlerde iktidara yerleşecek olan Trump hükümetinin bu konuya yaklaşımı da şüphesiz gidişatı etkileyecektir.