Anasayfa Video ASUS RT-AC5300 Router İncelemesi

ASUS RT-AC5300 Router İncelemesi

ASUS RT-AC5300 Kutudan Çıkıyor
ASUS RT-AC5300 Kutudan Çıkıyor

ASUS’un 8 antenli, MU-MIMO WiFi teknolojili üst seviye yönlendiricisi RT-AC5300’ü inceliyoruz.

Eskiden bana internete kablolu mu kablosuz mu bağlanmalı diye sorsaydınız size kablolu derdim. Çünkü gigabit ethernet Wi-Fi’dan hızlıydı. Ama bugün ASUS’un AC5300 gibi modelleri sayesinde artık bu doğru değil. Sinyallerin duvarlar sebebiyle zayıflaması, ping’in artması, güvenlik… tüm çekincelerinizi bir kenara bırakın çünkü ASUS hepsiyle uzun uzadıya ilgilenmiş.

Hatta AC5300 modemden çok içindeki çift çekirdekli işlemci (Broadcom BCM4709C0 SoC) ve 512MB DDR3 ramle Raspberry Pi gibi bir bilgisayarı andırıyor.

4’ü alıcı, 4’ü gönderici işlevi gören 8 adet anten barındıran bu router, 5 GHz ile 4 Gigabit’in üzerinde, 2.4 GHz ile 1G igabit potansiyel veri aktarım hızına ulaşabiliyor. Barındırdığı MU-MIMO Wi-Fi teknolojisi sayesinde sahip olduğu çok sayıda anteni birden çok aygıta birbirini etkilemeden, yüksek kalitede hizmet vermek için kullanabiliyor. Router ile 2 ayrı 5 Ghz AC Wi-Fi bağlantısı sunuluyor ve bağlantı başına 2 Gigabit veri aktarım hızı ayrılmış. ASUS bu bant genişliği sayesinde kablosuz 4K stream desteğini garanti ediyor, tabiki internet bağlantınızın ve bilgisayarınızın da bu hızları desteklemesi gerek.

Kablolu bağlantı da unutulmamış tabiki, router’ın yanında 4 adet Gigabit ethernet portu, depolama aygıtlarınız veya yazıcılarınız için 1 adet USB 2.0 ve 1 adet USB 3.0 portu bulunuyor.

Cihazın boyutları internet servis sağlayıcınızın size verdiği standart router’lara göre daha büyük ve ağır. Ayrıca oryantasyonu dikey değil, yatay olduğu için masanızda daha çok yer kaplayacağını söyleyebiliriz. Belki de en büyük eksisi bu.

Yazılım kısmı ise AC5300’ün asıl parladığı alan. Kontrol panelini açtığımızda üst sağ köşede kullanıcı arayüzünün dilini seçebiliyoruz. Ancak Türkçe seçeneği bulunsa da bazı açıklamalar bizde tamamen Türkçeleşmedi.

Sağ tarafta işlevine göre kategorilendirilen ve Genel ile Gelişmiş Ayar olmak üzere 2’ye ayrılan bir menü görüyoruz. İlk menü seçeneğimiz olan “Ağ Eşleme” ağ durumunuzun bir özeti. İnternet bağlantınızın durumu, router’ınıza bağlı aygıt ve istemci sayısı, kablosuz ağlarınızın isimleri ve şifreleri, hatta router’ın kendi içindeki işlemci ve ram kullanımını bile gerçek zamanlı olarak görüntüleyebiliyorsunuz.

Menüde sırayla ilerlersek,

Misafir ağı altında adından da anlayabileceğiniz üzere ağınıza sınırlı erişim sağlamasını istediğiniz kişiler için özel wi-fi bağlantısı oluşturabiliyorsunuz.

AiProtection

TrendMicro ile geliştirilen bu özellik hem ağınıza yapılabilecek potansiyel sızmaları engellemek için bir güvenlik duvarı oluşturmayı hem de ebeveyn denetimi gibi özellikleri içeriyor.

Uyarlanabilir QoS

Açılımı Quality of Service yani servis kalitesi anlamına gelen QoS, bu router’la elde edeceğiniz bir başka özellik. Bant genişliği monitörü ile bağlı istemcilerin ne kadar indirme ve yükleme yaptığını görüntüleyebileceğiniz gibi QoS sekmesi altında hangi işlemlere öncelik tanınacağını buradan belirleyebilirsiniz. Seçenekler arasında oyunlar, medya akışı web’de gezinme ve özel var. Son olarak eğer isterseniz o istemci tarafından gezilen web siteleri de burada görüntülenebiliyor.

Router’a bağlanmış herhangi bir istemcinin hangi tür içerikleri görüntüleyebileceğini ve hangi saatler arasında bağlantı yapabileceğini belirlemenize olanak tanıyan ebeveyn denetimi oldukça başarılı.

Bunun yanı sıra router kendi içindeki güvenlik tehditlerini tarayıp optimum hale getirmeniz için size öneriler sunan kullanıcı dostu bir arayüze sahip.

Game Boost

ASUS oyuncuları yakından ilgilendiren özellikleri Game Boost kategorisi altında sınıflandırmayı uygun görmüş. Bu kategoride WTFast GPN ve Lan Boost gibi seçenekler var.

WTFast GPN

Gamer Private Network’ü duymuş muydunuz? Bilmeyenler için VPN’in oyunculara özel bir versiyonu diyebiliriz. Ağ paketlerinizin için otomatik olarak en hızlı rotayı bulup ping sorunlarınızı ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu sayede belki de 200 ping aldığınız kuzey amerika sunucusundan 60-70 ping alır hale gelebiliyorsunuz. Normalde ücretli olan bu servisi ASUS AC5300 kullanıcıları ücretsiz olarak kavuşuyor.

LAN Boost

Ağ bant genişliğinizde oyunların önceliğini artırarak bağlantı ve ping sorunlarını aşmayı hedefleyen bir uygulama.

Ağ trafiği analizcisi

Hangi site, hangi uygulama ne kadar bant genişliği kullanmış ayrıntılı görüntülemenizi sağlayan kısım.

Konu USB portlarının işlevine geldiğinde burada ASUS’un pek çok fonksiyon sunduğunu görüyoruz. USB disklerinizi internet üzerinden paylaşma veya UPNP, samba ve FTP gibi yöntemlerle evinizdeki medya oynatıcılar ve diğer bilgisayarlar tarafından disklerinize erişimin mümkün kılınması çok hoş bir özellik.

USB portları üzerinden 3G/4G modem veya telefonunuzu bağlayıp AC5300’ün bu bağlantıyı yaymasını da sağlamanız mümkün.

USB menüsü altındaki sonuncu ama belki de en kullanışlı seçenek bilgisayarınızı açık bırakmadan internetten dosya indirmenize olanak tanıyor.

Hatta öyle ki ASUS, Apple kullanıcıları için yedekleme uygulaması Time Machine desteğini bile düşünmüş. Router’a bağlı herhangi bir disk sürücüsünü time machine menüsü altında belirleyip osX işletim sisteminde time machine ayarlarından bu sürücüyü görmeniz mümkün.

AiCloUd 2.0 sayesinde verileriniz daima erişimiz altında. İster depolama olarak AC5300’e bağlı harici disk kullanın, ister web tabanlı bir depolama servisi. AiCloud ikisini de destekliyor. Android ve Apple platformlarında çalışan ASUS Aicloud uygulaması sayesinde mobilken verilerinize erişebiliyorsunuz.

Gelişmiş ayar menüsü altında ASUS ağ ayarlarınızı en ufak ayrıntısına kadar özelleştirmeniz için gelişmiş ayarlar sunmayı ihmal etmemiş. Videonun başında belirttiğimiz  MU-MIMO teknolojisini Kablosuz ayarları altındaki Profesyonel sekmesinden aktif hale getirebilirsiniz. Buradaki bir başka işlevsel kablosuz ayarı da iletim gücünü isteğinize göre belirlemenize imkan tanıması. Eğer kablosuz performansınızdan fazlasıyla memnunsanız, belki ağınızı dışarıya çok fazla ifşa etmemek ya da güç tasarrufu yapmak için bunu düşürmek isteyebilirsiniz.

AC5300’ün özellikleri saymakla bitmiyor:

  • IPTV
  • Çift WAN
  • Port yönlendirme
  • Dahili VPN sunucu ve istemci desteği
  • Tek tuşla firmware güncelleme desteği

bunlardan bazıları.

Router’ın belki de tek eksi yanının büyük boyutları olduğunu söyleyebiliriz. An itibariyle 2000 TL satış fiyatına sahip olan ürün, sadece ev kullanıcıları için değil, ağından en yüksek performansı bekleyen internet kafeler ve işletmeler için de güzel bir seçenek.