Anasayfa Video Samsung Gear IconX Kablosuz Kulak İçi Kulaklık İncelemesi

Samsung Gear IconX Kablosuz Kulak İçi Kulaklık İncelemesi

Samsung’un spor yapanlar için tasarladığı kablosuz kulak içi kulaklığı Gear IconX’i inceliyoruz.

Samsung Gear’ın IconX kablosuz kulaklıklarını inceliyoruz bugün. Gear markası altında başta akıllı saatler olmak üzere son zamanlarda birçok ürün çıkaran Samsung daha sağlıklı bir yaşamı teşvik ederken aktif olarak spor yapanlara da bazı kolaylıklar sunuyor. Icon X’de bu doğrultuda bir ürün.

Piyasadaki tüm Gear ürünlerinin rengi olan bu koyu gri kutuya baktığımızda, Samsung hitap ettiği kitleyi “Kablosuz kulak içi fitness kulaklıkları” tanımlamasıyla net bir şekilde ifade ediyor. Pek çok kulaklık paketinde olduğu gibi kutuyu açmadan ürünün görünüşü konusunda kabaca bir fikir edinebiliyoruz. Kutuda sağ ve sol kulaklıklar, altında da kulaklıklarınızı şarj edebileceğiniz saklama kutusunu görebiliyorsunuz.

Kutunun arkasında gördüğümüz öne çıkan özellikler arasında;

  • Kablosuz tasarım ve kablo karmaşasından kurtulmanın verdiği rahatlığa vurgu yapılmış.
  • Nabzınızı, zamanı, mesafeyi, hızı ve yaktığınız kalorileri ölçen dahili fitness takipçisi.
  • Dahili MP3 çalar özelliği. Yani bu kulaklığı telefonunuza bağlamadan da dahili 4GB’lık hafızasına müzik dosyalarınızı kopyalayıp kendi başına bir müzik çalar olarak kullanabilirsiniz.

Diğer özelliklere baktığımızda:

  • Kulaklık üzerinde kapasitif dokunmatik yüzey
  • SBC kablosuz ses çözücüsü
  • Kulaklık başına 2 adet 47 mili amper saatlik, saklama kutusunda da 315 miliamper saatlik piller
  • Su sıçramasına karşı dayanıklılığı görüyoruz

Kutunun içinden aksesuar olarak 1 adet USB A’dan micro USB’ye dönüştürücü kablo, 1 adet micro USB’den USB A’ya dönüştürücü aparat, maksimum uyum için farklı boylarda kulaklık uçları ve çerçeveleri, kulaklıklarınızı nasıl şarj edeceğinizi ve dokunmatik yüzeyi kullanarak nasıl komut verebileceğinizi gösteren pratik klavuzlar, İngilizce ve Türkçe kullanma klavuzları ve garanti belgesi çıkıyor.

Dokunmatik Kullanım

Kulaklıkların kendisini yakından incelediğimizde burada nabız sensörünü görüyoruz ve arka tarafındaki üçgen şeklindeki düz kısım tamamen dokunmatik yüzeyi oluşturuyor. Bu yüzeyde aşağıdan yukarıya doğru kaydırma hareketi yaptığınızda sesi açma, tersi sesi kısma, tek tıklatma çağrılara cevap verme veya sona erdirme, müziği durdurma veya devam etme, çift tıklatma sonraki parça, üç kere tıklatma önceki parça anlamına geliyor. Ayrıca dokunmatik yüzeye uzun süre basmanız durumunda diğer fonksiyonlara geçiş yapabiliyorsunuz. Bunlardan birisi de ortam sesi modu. Kulaklık, üzerindeki mikrofondan aldığı ortam sesini size dinletiyor. Böylece trafiği yoğun olan yerlerde oluşabilecek kazaların önüne geçmenize yardımcı oluyor.

İncelemeye devam ettiğimizde alt kısımdaki mikrofon deliği kulaklığı taktığınızda tam olarak ağzınza bakacak şekilde konumlandırılmış. Burada görmekte olduğunuz metal bağlantı noktaları kılıfa koyduğunuzda şarj ve veri aktarımı için. Ve son olarak sesi kulağınıza ileten çıkıntılı kısmı görmektesiniz.

Bluetooth 4.1 Desteği

IconX’i 2 şekilde kullanmanız mümkün. Bluetooth ile cep telefonunuza bağlayarak veya kendi içindeki medya oynatıcıyı kullanarak. Kulaklıkların 4GB dahili hafızası olduğunu belirtmiştik. Buna erişmek için öncelikle kulaklıkları saklama kutusuna koyup kutudan çıkan USB kablosuyla bilgisayara bağlamanız gerekiyor. Ardından Samsung Gear IconX Manager yazılımını indirerek bilgisayarınıza kurmalısınız. Ardından medya dosyalarınızı sürükle bırak yöntemiyle kulaklıklara kopyalayabilirsiniz. Icon X MP3, WAV, WMA, AAC ve M4A gibi popüler formatları destekliyor ama gözlerimiz FLAC desteğini aramadı değil.

Bu yazılım dosya aktarımının yanı sıra ana kulaklığı seçmenize imkan tanıyor. Ana kulaklık olarak seçtiğiniz, ses seviyesi, önceki, sonraki parça gibi kontrolleri yaptığınız kulaklık oluyor, diğer kulaklık ise pasif duruma geçiyor.

Kulaklıklar telefonunuza bluetooth ile bağlanıp kablosuz kulaklık olarak kullanılabiliyor, isterseniz gelen çağrıları tek tuşla cevaplayabiliyor ve dahili mikrofonu sayesinde cep telefonunuza dokunmadan konuşabiliyorsunuz. Egzersiz bilgileri ve diğer verilerin telefona aktarılabilmesi içinse Samsung Gear ve S Health uygulamalarının telefonunuza yüklü olması ve bu uygulama içinden IconX’in telefonunuza tanıtılmış olması gerekmekte.

Pil Ömrü

Bu kulaklığı almak isteyenleri bilmesi gereken en önemli şey maksimum 1.5 saatlik çalışma süresi. Ancak bu kadar küçük bir alana sığdırılabilecek maksimum pil kapasitesini de sizin takdirinize bırakıyoruz. Piyasada bulabileceğiniz çoğu benzer ürün aşağı yukarı benzer çalışma süresine sahip. Kaldı ki IconX uzun süre müzik dinlemek isteyen müzikseverlere değil, antrenman esnasında kablolarla uğraşmadan müzik dinleyebilmek isteyen, sporla uğraşan insanlara yönelik olduğunu hatırlatalım.

Telefonunuzu yanınıza almasanız dahi siz spor yaparken IconX tek başına mesafeyi ve kalp ritminizi kaydedebiliyor. Malesef kulaklık içinde GPS barındırmadığı için konum bilgilerinizi takip edemiyor. Kulaklığı telefonunuzla bir sonraki eşleştirmenizde kaydettiği bilgiler S Health’e aktarılabiliyor.

Samsung’un IconX için tercih ettiği şekil takıp unutacağınız türden olmasa da kulağınızı yarım saat sonra ağrıtan bir kulaklık da değil. Zaten kısa pil ömrü sebebiyle uzun süre takmanız pek de mümkün değil. Kulağınıza iyi tutunduğu için yürüme ve koşma esnasında düşme ihtimali neredeyse yok diyebiliriz.

Ses Kalitesi

Ancak tercih edilen şeklin en iyi akustiği sunduğuna dair bazı şüphelerim var. Şahsen kulaklığın kulağıma tam oturup en iyi sesi vermesi için sürekli birkaç defa takıp çıkarmam ve sağa sola çevirmem gerekti ve kısa süre sonra tekrar gevşeyerek iyi bass vermemeye başladığını farkettim. Burada gevşemekten kastım kulağınızdan çıkıp düşmesine sebep olacak anlamda bir gevşeme değil, birkaç milimetrelik oynamadan söz ediyorum ve kulaklığın iyi akustik performans vermesi tamamen bu birkaç milimetreye bakıyor. Belki problemli olan benim kulak kanallarımın garip şeklidir ve siz aynı şeyi yaşamayabilirsiniz ancak benim tecrübem bu yöndeydi.

Genel olarak ses kalitesini iki kategoride incelemeyi uygun görüyorum. Bluetooth ile ve dahili müzik çalar ile. Bluetooth aktarımı ses kalitesini belirgin bir şekilde etkileyen bir faktör. Özellikle işin içine agresif güç tasarrufu yöntemleri girdiği zaman. Açıkçası ben bluetooth üzerinden ses kalitesini, telefonun kendi kablolu kulaklığa göre biraz daha kötü buldum. Ancak dahili müzik çalar ses beklediğimin aksine gayet temiz ses almamı sağladı. Basslar

Değinmek istediğim bir başka konu da kulaklığı Bluetooth ile kullandığınızda ara sıra oluşan bağlantı problemleri. Ben Icon X’i Samsung Galaxy S6 Edge Plus ile kullandım ve telefon arka cebimde olmasına karşın ara sıra seste kopmalar ve takılmalar yaşadığım oldu. Umarım Samsung gelecek yazılım güncellemeleri ile buna çare bulur.

Sonuç

Eğer niyetiniz sadece müzik dinlemekse başka kablosuz kulaklıklara bakmanızı öneriyoruz. Samsung Gear IconX bluetooth bağlantı kalitesi ve ergonomi gibi bazı eksikliklerine rağmen size iyi bir antrenman eşlikçisi olabilir.