Anasayfa Makale Windows 10’un İstenmeyen Özelliklerinden Kurtulun

Windows 10’un İstenmeyen Özelliklerinden Kurtulun

Reklamlar, Office bildirimleri ve diğer rahatsız edici Windows 10 özelliklerini devre dışı bırakmak mümkün.

Microsoft, Window 8 ile birlikte işletim sistemi içine reklam almaya başlamıştı. Windows 10 ile birlikte reklamlar ve ürün tanıtımları da arttı. Bu tanıtımlar kimi zaman Başlat menüsünde önerilen uygulamalar altında, kimi zaman da kilit ekranında karşımıza çıkıyor. Neyse ki doğru menüleri kurcalayarak bu tip istenmeyen özelliklerden kurtulabiliriz.

Kilit ekranı reklamları

Windows 10’un Windows spot ışığı özelliği, işletim sisteminin varsayılan kilit ekranı duvar kağıdı seçeneğidir. Spot ışığı her gün yeni bir kilit ekranı duvar kağıdı belirler, ara sıra henüz denemediğiniz Windows özelliklerini tanıtır ve kimi zaman da çeşitli reklamlar gösterir.

Spot ışığının dinamik duvar kağıdı arşivi her ne kadar göze hoş gelse de, bazı kullanıcılar duvar kağıtlarının beraberinde gelen reklamlardan haz etmeyebilir. Bu reklamlardan kurtulmak için spot ışığı özelliğini devre dışı bırakmanız gerekir.

Bu özelliği devre dışı bırakmak için Ayarlar>Kişiselleştirme>Kilit ekranı menüsünün altındaki Arka Plan seçeneğini kendi belirlediğiniz bir resim ile değiştirebilirsiniz.

Başlat menüsü önerileri

Windows 10 ile birlikte Başlat menüsünün geri dönmesi dünya çapında sevinçle karşılansa da, Microsoft yeni Başlat menüsüne birkaç tartışmalı özellik eklemeyi de ihmal etmedi.

Yeni Başlat menüsü, canlı kutucukların yer aldığı ek bir bölmeye sahip. Kullanıcılar buraya sık kullandıkları Windows uygulamalarını kaydedebiliyor ve istedikleri zaman bu uygulamalara hızlı bir şekilde ulaşabiliyor.

Ancak canlı kutucuk bölmesinin tamamı kullanıcı kontrolünde değil. Zira Microsoft, Windows Mağazası geliştiricilerinin bu bölmede reklam vermesine olanak sağlıyor. Neyse ki bu reklamlardan kurtulmak oldukça basit.

Ayarlar>Kişiselleştirme>Başlangıç menüsü altında bulabileceğiniz Başlangıç’ta ara sıra önerileri göster özelliğini devre dışı bırakarak Başlat reklamlarından kurtulabilirsiniz.

Ek olarak, eğer canlı kutucukları kullanmıyorsanız, kutucukların hepsine sağ tıklayıp Başlangıçtan kaldır seçeneğini işaretleyerek daha klasik görünen bir Başlat menüsü elde edebilirsiniz.

Office’i edinin bildirimleri

Microsoft Office’e sahip olmayan Windows 10 kullanıcıları, Başlat menülerinde ve kimi zaman İşlem Merkezinde Office’i edinin bildirimlerini görmektedir. Kullanıcılar bu bildirime tıklayarak bir aylık Office 365 deneme sürümü elde edebilir. Ancak Office 365’e sahip olmak istemeyen kullanıcılar bu bildirimi ortadan kaldırmak isteyebilir.

Ayarlar>Sistem>Bildirimler ve eylemler menüsü altında görebileceğiniz Bu gönderenlerden bildirim al sekmesi altında Office’i edinin seçeneğini iptal ederek bu bildirimleri devre dışı bırakabilirsiniz.

OneDrive

Microsoft’un kendi bulut depolama servisi olan OneDrive, Windows 10’a derin bir şekilde bağlanmış durumda. Dosya gezgininde kendi sekmesine sahip olan, her açılışta otomatik olarak çalışan bu servis kimi kullanıcılar için faydalı olsa da, bulut depolama alanında tekel olmadığı için kullanıcılar için bir mecburiyet değil. Eğer Google Drive veya Dropbox gibi alternatif bulut servisleri kullanıyorsanız, Windows 10’daki OneDrive servisi sizin için gereksiz bir baş ağrısı olacaktır.

Senkronizasyon istemcisinin her açılışta otomatik çalışması, uygulamanın ayarlar kısmından devre dışı bırakılabilir. Ancak OneDrive’ı tamamen ortadan kaldırmak için kayıt defteri düzenlemesi yapmak gerekmektedir.

Öncelikle kayıt defteri düzenlemelerinin oldukça riskli olduğunu hatırlatalım. Değişikler sırasında yapılabilecek bir hata, sistemin tüm işleyişine etki eden hatalar yaratabilir. Yine de gerekli değişiklikleri yapmak istiyorsanız bu adımları izleyebilirsiniz.

Windows tuşu + R kombinasyonuna basarak Çalıştır penceresini açın ve komut satırına regedit yazıp onaylayın. Kayıt defteri dizini içindeki şu konuma ulaşın:

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software \Policies\Microsoft\Windows\OneDrive

Eğer hedef konumda OneDrive klasörü yoksa, Windows klasörüne sağ tıklayın ve OneDrive adında yeni bir anahtar oluşturun. Anahtarı oluşturduktan sonra OneDrive klasörüne sağ tıklayın ve DisableFileSyncNGSC adında yeni bir DWORD oluşturun ve değerini 1 olarak belirleyin.

Değişikliklerin işleme konulması için sisteminizi yeniden başlatın.