Anasayfa Haber Toyota Kamyon Pazarına Hidrojeni Getirmek İsiyor

Toyota Kamyon Pazarına Hidrojeni Getirmek İsiyor

Toyota, geliştirdiği hidrojen yakıt hücresi teknolojisini kullanan kamyonlar üretmeye hazırlanıyor.

Pek çok otomotiv şirketi gücünü bataryalardan alan elektrikli araçlar üzerinde çalışırken, Toyota da yıllardır hidrojen yakıt hücreleri üzerinde çalışıyordu. Hatta hidrojenle çalışan ilk seri üretim Toyota otomobil olan Mirai, 2014 yılında satışa çıkarılmıştı.

Ancak hidrojen dolum istasyonlarına ve hidrojenli araçlara yapılan yatırımlara rağmen, bu araçlar pek ilgi görmedi. Toyota bu teknolojiyi farklı bir segment olan yük kamyonlarına uygulayarak bu durgunluğu kırmayı planlıyor.

Şirketin Project Portal adını verdiği girişim, Mirai modelinde kullanılan hidrojen yakıt hücrelerini kullanan kamyonlar üretmeyi hedefliyor. Hidrojenin yakıt hücrelerinde oksijenle birleşirken elektrik üretmesi ve bu elektriğin motorları çalıştırması prensibini kullanacak olan kamyonun, 670 beygir gücünde olması hesaplanıyor. Bu kamyon 35 ton civarında yük taşıyabilecek.

Ancak projenin ne kadar başarılı olacağı pek belli değil. Tesla dahil pek çok şirket batarya kullanan elektrikli kamyonlar üzerinde çalışmayı tercih ediyor. Bunun en önemli sebebi de elektriği doğrudan batarya şarj etmek için kullanmanın, hidrojeni üretmek ne nakletmek için kullanmaktan en az 3 kat daha verimli olması.