Anasayfa Makale iPhone 8 Hakkında Tüm Bilinenler

iPhone 8 Hakkında Tüm Bilinenler

iPhone 8’de olması beklenen tüm detayları sizin için derledik.

iPhone için 2017 önemli bir yıl. Zira bu yıl, iPhone’un 10. yıl dönümü. Bu sebeple Apple’ın çok farklı bir cihazla meydana çıkması bekleniyor. Biz de iPhone 8 hakkında şimdiye kadar ortaya çıkan bütün bilgileri sizler için derledik.

iPhone 8’de olması beklenen özellikler:

  • 5.8″ OLED ekran
  • Daha hızlı A11 işlemci
  • Cam gövde
  • Çerçevesiz ekran
  • Ekrana gömülü Touch ID ve kamera
  • Ana ekran düğmesi olmayan bir tasarım
  • Kablosuz şarj
  • Biri OLED diğerleri standart olmak üzere 3 farklı model

Ekran

iPhone 8’de çerçevesiz bir tasarımın olması söz konusu. Bu nedenden ötürü ekran, seleflerine oranla çok daha geniş olacak. Home düğmesinin kaldırılmasıyla da birlikte Touch ID özelliği ekranın alt tarafında yer alacak. Aynı şekilde ön kamera da ekranın altında barındırılacak.

Ekranın yapımında esnetilebilir plastik OLED teknolojisi kullanılması bekleniyor. Daha önceki modellerde ise hep LCD kullanılmıştı. Bu yeni ekran teknolojisi sayesinde iPhone 8 daha ince olacak ve daha az güç tüketecek. Aynı zamanda ekranın verdiği görüntü kalitesi, özellikle renk gamutu, gözle gördüğümüz renklere daha yakın olacak. Daha yüksek kontrasta sahip olacak ekran sayesinde 5.8 inç büyüklüğünde olması beklenen telefonun 5.15 inç kadarı kullanılabilir olacak.

Öncelerde iPhone 8’in ekranının Samsung Galaxy S7 edge’de olduğu gibi iki taraftan da kavisli olacağı söyleniyordu. Ancak eldeki verilere baktığımızda cihazın rakibine nazaran daha az kavisli 2.5D ekrana sahip olması daha yüksek bir ihtimal. Zira Apple’a parça üreten tedarikçi firmalar, halen daha kavisli ekran üretiminde zorluk çekiyorlar.

Ekranlar, Samsung tarafından üretilecek. Bilindiği gibi Apple, Samsung ile OLED ekran üretimi konusunda anlaşma yapmıştı. AU Optronics, Sharp, Japan Display gibi firmalar da OLED ekran üretimi konusunda çalışmalar yapsa da bu ekranların üretimi 2018’e kadar gerçekleşmeyecek. Bu nedenle Apple, 2017 içerisinde Samsung’la çalışmak zorunda gibi görünüyor.

İşlemci

2017’de çıkacak tüm iPhone modellerinin Apple’ın A11 yongasını kullanması bekleniyor. Bu modellere iPhone 7s ve iPhone 7s Plus olarak adlandırılması beklenen 4.7 ve 5.5 inçlik iPhone’lar da dahil.

TSMC, Mayıs 2017 itibariyle Apple’ın A11 işlemcilerinin üretimine başladığını duyurmuştu. Firma aslında üretime Nisan ayında başlamak istemişti fakat 10 nanometre FinFET üretim aşamasıyla ilgili sıkıntı yaşadıklarından dolayı bu süreç Mayıs’a uzadı. A11 yongasının, selefi A10’a göre tabii ki daha hızlı ve daha az güç tüketen bir yonga olması bekleniyor. 16 nanometre olarak üretilen A10 yongasına nazaran yeni yonga daha yüksek performans ve daha uzun şarj ömrü getirecektir.

Kamera

Apple’ın  yeni amiral gemisinin arkasında, tahmin edilebileceği üzere çift kameralı bir kurulum olacak. Cihazda aynı zamanda optik imaj sabitleme teknolojisi (OIS) kullanılması bekleniyor. Hatta bu teknoloji hem geniş açı lensinde hem de telefoto lensinde olacak. iPhone 7 Plus’ta bu teknoloji yalnızca geniş açı lensinde bulunuyordu. Eğer Apple yeni cihazında LG kamera modülü kullanırsa cihazda üç boyutlu fotoğraf efektleri de görebiliriz.

Çoğu görsel ve söylenti de iPhone 8’de dikey bir kamera kurulumu olacağı yönünde. Hatta iPhone 8’e ait olduğu iddia edilen prototipler de bunu doğrular nitelikte. Ateş olmayan yerden duman tütmez diyerek, şimdiden iPhone 8’in dikey kamera kurulumuyla ortaya çıkacağını söyleyebiliriz. Cihazda kameranın dikey konumlandırılacak olması yalnızca fotoğraf kalitesini daha da iyileştirmekle kalmayacak, artırılmış gerçeklik teknolojisi için de daha iyi bir zemin oluşturacak.

Ön kameraya gelecek olursak, ekran başlığı altında çıplak gözle görülemeyeceğini yazmıştık. Ön kamera ve sensörler, ekranın altında kalacak. OLED ekran kullanılacak olan yeni iPhone’da söylentilere göre önde de çift lensli bir kamera kurulumu olacak. Bu sayede ön kamerayla da çok daha iyi fotoğraflar çekilebilecek. Bazı kaynaklar ise iPhone 8’in ön kamerasında PrimeSense teknolojisi kullanılarak üç boyut algılama ve yüz tanıma gibi özelliklerin olacağını söylüyor. 10. yıl dönümü için hiç de fena fikirler değil. Yukarıda bahsettiğimiz gibi LG’nin lensleri kullanılırsa bu durum kuvvetle muhtemel. Daha önce de LG’nin iPhone 8’in ön kamerası için 3D yüz tanıma modülleri tedarik ettiği güvenilir kaynaklar tarafından haber yapılmıştı.

Pil

iPhone 8’de çok daha büyük bir bataryanın yer alması bekleniyor. OLED ekranla birlikte daha da az güç tüketecek olan telefonun pil ömrü ise umut vaat ediyor. Daha farklı bir anakart tasarımıyla daha uzun bir pil ömrü de söz konusu olabilir. Cihazın arka kısmında bataryanın L şeklinde konumlandırılması halinde iki hücreli 2700 mAh’lik bir pil kullanılması muhtemel.

iPhone 7’de büyük bir değişimle kulaklık girişini kaldıran Apple’ın yeni iPhone’da USB-C desteğiyle cihazın daha hızlı şarj olmasını sağlaması bekleniyor. Zira USB-C zaten Lightning portundan bağlanabiliyor ve ayrıca bu özellik halihazırda 12.9 inçlik iPad Pro’da bulunuyor.

Kablosuz Şarj

Cihaz aynı zamanda kablosuz da şarj edilebilecek. Apple’ın daha öncelerinde uzun mesafeli şarj teknolojisi hakkında çalışmaları olduğu söylenmişti ancak güncel haberler bu tezi desteklemiyor. Bunun yerine Apple, yeni iPhone’a Apple Watch’dakine benzer (indüktif) bir kablosuz şarj sistemi yerleştirecek. iPhone 8’de kullanılacak olan cam gövde, bu özelliğe hizmet edecek. Zira cam, manyetik bir bobin vasıtasıyla şarj etmeye izin veren bir madde. Alüminyum gövdeye sahip olsaydı bu özellik o kadar iyi çalışmayacaktı. Bu nedenle kablosuz şarj özelliği muhtemelen yalnızca OLED sürümde olacak.

Apple Watch’da kullanılan indüktif şarj modeli

Hafıza

Depolama konusuna gelirsek, Apple, yeni amiral gemisinde Samsung’un ürettiği NAND flash bellekleri kullanacak. iPhone 7 ve 7 Plus modellerinde 256 GB’lık yüksek depolama kapasitesiyle kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayan şirketin iPhone 8’de daha da yüksek kapasiteler sunması sürpriz olmayacaktır. Ancak cihazın 64 ve 256 GB’lık iki sürümünün bulunacağına dair söylentiler de mevcut.

RAM kapasitesi ise 3 GB olacak. iPhone 7 Plus’ta 3 GB RAM sunan Apple, kamerada yapacağı devrimler için daha yüksek RAM kapasitesine ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle hem 4.7 hem de 5.5 inçlik modelde 3 GB değerinden az RAM bellek bulunması çok düşük bir ihtimal. Ancak RAM kapasitesinin bundan daha yüksek olacağına dair şimdiye kadar hiçbir söylenti çıkmadı.

Çıkış Tarihi & Fiyatlandırma

Apple, şimdiye kadar tüm cihazlarını Eylül ayında tanıttı. Buradan yola çıkarak hem uzmanlar tarafında hem de medyada yeni iPhone’ların Eylül 2017’de gün yüzüne çıkacağı söyleniyor. Ancak cihazın getireceği yenilikler nedeniyle bazı parçaların tedariğinde sorun çıkabilir ve son kullanıcılar iPhone 8’e Eylül’de sahip olamayabilirler. Bu nedenle yoğun görüş telefonun Eylül 2017’de tanıtılacağı ve ön siparişe sunulacağı ve daha ileri bir tarihte son kullanıcıya ulaşacağı yönünde.

256 GB kapasiteli iPhone 7 Plus’ın 969$ seviyesinden satıldığını göz önüne aldığımızda iPhone 8’in yüksek depolama kapasiteli modelinin 1100$’ın altında olmayacağı söyleniyor. Ancak Apple, en büyük rakibi olan Samsung ile rekabet edebilmek için fiyatları daha da düşürebilir.

Tüm bu özelliklerin dışında cihazın suya dayanıklı olarak çıkması bekleniyor. iPhone 7’de IP67 sertifikası kullanılmış olsa da iPhone 8’de IP68 sertifikası sunulması en mantıklı durum olur. Bu sertifikaya sahip telefonlar 1,5 metre derinliğe ve  30 dakikaya kadar suya dayanabiliyorlar.

İlginizi çekebilir: Parmak İzi Sanıldığı Kadar Güvenli Değil