Anasayfa Haber Japonya, Ay’a İnsan Gönderecek

Japonya, Ay’a İnsan Gönderecek

Japonya, aya insan gönderme konusunda Çin’den önce davranmak istiyor.

Japon Uzay Ajansı JAXA, Uzak Doğu’da uzay yarışını kazanmak istiyor. JAXA, Ay’a insan göndermek için Çin’den önce davranmak istiyor ve bu bağlamda 2030’a kadar Ay’a bir astronot yollamayı hedefliyor. Çin de aynı şekilde Ay’a bir astronot yollamak istiyor fakat Çin’in hedeflediği yıl 2036. Öte yandan JAXA’nın bu hedefi tek başına gerçekleştirmesi zor gibi gözüküyor. Japon Uzay Ajansı bu bağlamda ileride gerçekleşecek olan ve birçok ülkeden astronotun katılacağı bir uzay seyahatine destek olarak burada kendine yer edinmeyi amaçlıyor. JAXA konuyla ilgili olarak Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’na isteklerini iletmiş durumda.

Çok uluslu Ay yolcuğuluğu projesinin şimdilik bir ismi yok. Ancak bu projenin hazırlıkları 2025 yılında başlayacak. Japonya’nın henüz bu sondada kesin bir koltuğu bulunmuyor, yani henüz sondanın bir parçası değil. 2018’in Mart ayında yapılacak olan Uluslararası Uzay Keşfi Forumu’nda JAXA tarafından Japonların uzay keşfi planı hakkında daha fazla detay açıklanacak. Yine bahsi geçen etkinlikte daha farklı görevler de gündeme gelebilir. Zira Çin ve Hindistan, “Asya uzay yarışı” diye bilinen bir yarışta halihazırda epey ilerleme kaydetmiş durumda.

2036’da Ay’a astronot yollama planlarına ek olarak Çin, 2018’de Ay’ın karanlık yüzünü de incelemek istiyor. Hindistan ise tekrar kullanılabilen uzay mekiğini 2016’da başarılı bir şekilde test etmiş, yılın başında da tek roketle uzaya 104 uydu yollayarak bir rekor kırmıştı.