Anasayfa Haber SpaceX’in Mars Planları Ertelendi

SpaceX’in Mars Planları Ertelendi

SpaceX, Mars’a göndereceği kapsüller güvenlik standartlarını karşılayamadı, planlar güncellendi.

Uzay ve teknoloji konusunda oldukça meraklı ve bir o kadar da zengin olan Elon Musk, çılgın projelerini kısa sürelerde hayata geçirmeye çalışmasıyla tanınıyor. Hatta süre konusunda iddialı olmasına en yakın olarak Avustralya devleti için yapacağı enerji istasyonları örneğini verebiliriz. ABD devleti tarafından da fonlanan Musk, kurduğu SpaceX ile Dragon ismini verdiği kapsülleri Mars’a 2018 yılında indirmeyi planlıyordu. Kısa bir süre önce projenin sonlanma tarihi 2020’ye taşınmıştı. Fakat görünüşe göre 2020’de de iniş gerçekleşmeyecek.

Dragon kapsüllerinin insansız olarak Mars’a iniş yaparak orada keşif yapması planlanıyordu. Mars, içerisinde su bulunmayan, çorak bir gezegen. Bu nedenle gezegene indirilecek kapsülün iniş için paraşüt yerine itiş gücü kullanması gerekiyordu. Ancak SpaceX tarafından geliştirilen Dragon kapsülleri, NASA’nın sıkı güvenlik standartlarını bir türlü yakalayamadı. Yakalaması için ise çok fazla efor gerektiği belirtildi. Bu nedenle Elon Musk, söz konusu projeyi iptal etti.

Projenin iptal edilmesiyle birlikte Mars’a iniş için farklı bir uygulama üzerinde çalışılmaya başlandı. Bu çalışma hakkında henüz herhangi bir detay bulunmasa da yakında duyurulacağı söyleniyor. Yeni projenin daha uygun bir fiyata üretileceği ve selefine nazaran daha küçük boyutlarda olacağı da söylenenler arasında.

İlginizi çekebilir: 11 Işık Yılı Uzaklıktaki Yıldızdan Garip Sinyaller Geldi