Anasayfa Haber YouTube Red ve Google Play Müzik Birleşiyor

YouTube Red ve Google Play Müzik Birleşiyor

Google YouTube Red ve Google Play Music ile birbirinden farklı hizmetlerde yeni bir düzenlemeye gidiyor.

Google hem video hizmeti olan YouTube, hem de mobil hizmeti olan Play üzerinden kullanıcılara müzik sunuyor. İki platform birbirinden çok farklı ancak işlevleri ortak.

Neden? YouTube video platformu olarak ortaya çıktı. Ancak çok popüler bir müzik dinleme aracına dönüştü, klipler de işin cabası. Bu durum güçlenerek, yasallaşarak devam etti. Sonrasında müzikleri bir araya toplayan YouTube Music hizmeti ile gelişimini sürdürdü.

Bunu reklamları kaldırarak videoları, müzikleri indirerek, mobil internet tüketmeden izleme, dinleme imkanı sunan ücretli YouTube Red aboneliği takip etti. Çoğunluk YouTube’u reklamlı ve ücretsiz kullanmayı sürdürüyor, ancak Red seçeneği de gelişimini sürdürüyor.

Google’ın diğer güçlü yatırımı malum Android işletim sistemi ile mobil teknolojiler. Google Play Store üzerinden oyun satışını ayrı hizmetler üzerinden kitap, film ve Play Music ile müzik satışı takip etti. Şimdi durup baktığımızda aynı şirketin iki farklı hizmeti de müzik erişimi sunuyor. Ama rakipler odaklı ve güçlü, iTunes, Spotify, Deezer ve daha niceleri bu işe odaklılar.

YouTube Red mi Google Play Music mi?

Google’ın müzik bölümü şefi de bir açıklama ile yeni bir girişim duyurdu. Daha iyi ve tek bir yerden hizmet vermek için YouTube Red ve Google Play Music servislerini birleştirme kararı aldı. Bu bağlamda bahsi geçen hizmetler birleştirilip kullanıcılara yeni bir akış servisi oluşturulacak.

Ülkemizde pek yaygın olmadığı için özel bir not düşelim, Google zaten YouTube Red alana Google Play Music erişimini ücretsiz sağlıyordu. Aynı şekilde GPM’ye para verenler de YR’ye erişiyordu. Yani çifte ücretlendirme yoktu.

Müzik tarafında akış hizmeti konusunda fazla seçenek var ve bu durum kullanıcılarda kafa karışıklığına sebebiyet veriyor. Bir yerde çok fazla seçeneğin olması, seçme işlemini her zaman zorlaştırır.

YouTube’un akış hizmetlerinden örnek vermemiz gerekirse YouTube Red, YouTube Music ve YouTube TV’den bahsedebiliriz. YouTube TV şu anda her yerde aktif değil. YouTube Red ise Google Play Müzik hizmetine ücretsiz erişim sağlarken kullanıcılara reklamsız video servisi sunuyor.

YouTube Music ise herkes tarafından kullanılabiliyor fakat eğer bir YouTube Red üyesiyseniz daha kullanışlı hale geliyor. Evet, daha okurken kafanız karışmış olabilir fakat kendileri bu hizmetleri zamanında ayrı ayrı oluşturdu. O yüzden artık bazı şeyleri basitleştirmenin zamanı geldi de geçiyor bile.

Müziğin kendileri için oldukça önemli olduğunu ifade eden şirket, şu anda bir değişikliğin söz konusu oladığını fakat ekip içerisinde müziğin kullanıcılara daha iyi bir şekilde nasıl sunulabileceğini değerlendirdiklerini açıkladı.

İşin özü, Google, Spotify ve Apple Music gibi bir platform yapmak istiyor.

Google iyi açıkladı güzel açıkladı ama şimdilik bunun ötesinde sadece konu hakkında herhangi bir değişiklik söz konusu olduğunda kullanıcıların bilgilendirileceğini ifade etti. Bundan biraz daha fazlasını yapıp, kafa karışıklığı gidermek isterken net konuşmaları gerekiyor. Yeni açıklamaları bekliyoruz.

İlginizi çekebilir: Google Glass Geri Geliyor