Anasayfa Video Kablo Net Hız Testi – ARRIS SURFboard SBG6900-AC

Kablo Net Hız Testi – ARRIS SURFboard SBG6900-AC

ARRIS’in SURFboard SBG6900-AC model DOCSIS 3.0 destekli modemi ile Kablo Net’in 100 Mbit paketini test ediyoruz.

Bir zamanlar Kablonet olarak bilinen, daha sonra adını Uydunet olarak değiştiren ve sonra tekrar Kablo Net adını alan internet hizmeti, Türksat tarafından, kablo TV şebekesi üzerinden sunuluyor. DSL ve fiber bağlantıdan farklı olarak bu hizmet, DOCSIS isimli bir standart kullanıyor. DOCSIS’in açılımı Data Over Cable Service Interface Specification. Bunu “Kablo Hizmeti Arabirimi Üzerinden Veri Aktarma Özelliği” olarak tercüme edebiliriz. Yani her ne kadar Uydunet ismi hizmetin uydu üzerinden verildiği intibası oluştursa da aslında internet erişimi bakır kablolar üzerinden sağlanıyor. Tabii ki bu kabloların DSL hizmeti sunulan telefon kablolarından çok daha kalın olduğunu belirtelim. Uydunet bu sayede çok yüksek hızlara çıkabiliyor. Limiti kaldırılmış bir hat ile yaptığımız testte 400 Mbit’i görmüştük.

ARRIS SURFboard

Yeni ofisimizde de Uydunet’in 100 Mbit indirme, 4 Mbit karşıya yükleme hızı sunan paketini tercih ediyoruz. Zira şu anda kurumun sunduğu en hızlı paket bu. Öte yandan modemde bir yeniliğe gittik. ARRIS’in SBG6900-AC modelini kullanıyoruz. ARRIS de kim diyebilirsiniz. Kısaca firmanın efsanevi modem üreticisi Motorola’nın modem bölümünü 2013 yılında Google’dan satın aldığını belirtelim. Modem ülkemizde satılmadığından dolayı geçtiğimiz yıl Teksas ziyaretimiz esnasında bisiklete atlayıp BestBuy’a kadar gidip satın almıştık.

SURFboard SBG6900-AC, geçen yıl ARRIS’in en üst modeli idi. Bu yıl ise firmanın yeni bir ürün daha piyasaya sürdüğünü görüyoruz. O da  SBG7580-AC. SBG6900-AC, teoride en fazla 686 Mbps hız desteklerken SBG7580-AC ise artık Gigabit sınırını aşıp 1.4 Gbps hız vaat ediyor. Tabii ki her iki modemin en büyük özelliğinden biri de dahili 802.11ac kablosuz ağ desteği.

Uydunet ile Modem Serüveni

DSL veya fiber bağlantıda modeminizi bağlarsınız, kullanıcı adınızı ve şifrenizi girersiniz ve İnternet’tesiniz. Öte yandan kablo İnternet’te durum biraz daha farklı. Öncelikle servis sağlayıcının modeminizin MAC adresine izin vermesi gerekiyor. Yani modeminizin fiziksel adresini Uydunet’e iletiyorsunuz ve artık o modem ile İnternet paketiniz iliştiriliyor.

Öte yandan pratikte her şey bu kadar kolay değil. Firmware güncellemelerinin dahi servis sağlayıcı üzerinden yapıldığı kablo internet altyapılarında her modem her altyapıya uymayabiliyor. ARRIS’in modemleri ABD’deki bütün altyapı tiplerini destekliyor. Bu bağlamda biz her ne kadar bu modeli ülkemizde kullanan bir kullanıcıya rastlamamış olsak da ürünü satın aldık. Fakat ilk bağladığımızda modem IP alamıyordu. İnternet hayati önem taşıdığından dolayı modemi rafa kaldırdık, ta ki yeni ofisimize geçene kadar.

Yeni ofis ve yeni İnternet paketi ile birlikte SBG6900-AC’yi kullanmakta kararlıydık. Bu süre zarfında zaten başka kullanıcılar da SURFBoard modemlerini almış ve Uydunet ile kullanmaya başlamıştı. Uydunet’in halihazırda Motorola modemlere destek verdiği de hesaba katarsak SBG6900-AC’nin desteklenmemesi için bir sebep yoktu. Nitekim de öyle oldu. Üç saat süren bir çalışma sonucunda modem artık İnternet’e tam hızda bağlanabiliyordu! Artık tek yapmamız gereken, Gigabit portlarından birinden aldığımız bağlantıyı Switch’lerimiz vasıtası ile ofise yaymaktı. Keyifli izlemeler.