Anasayfa İş Displayport Daisy Chain Rehberi

Displayport Daisy Chain Rehberi

Displayport Daisy Chain Nedir?
Displayport Daisy Chain Nedir?

DisplayPort Daisy Chain nedir? Nasıl kullanılır? Soruları yanıtlayıp monitörü monitöre bağlıyoruz. Dikkat etmeniz gereken önemli noktaları paylaşıyoruz…

Papatya dizilimi olarak da Türkçeleştirilen Daisy Chain, profesyonel kullanımda karşımıza çıkıyor. Çoklu ekran kurulumlarından biri olan bu seçenek ile farklı bir kablolama ve çoklu ekran kullanımı mümkün oluyor.

  • 00:01 – Daisy Chain nedir?

Monitörü monitöre bağlama özelliği diyebiliriz. DisplayPort kablosunun birini kasaya, diğer ucunu monitöre bağlarız. Sonra bir diğer kabloyu da monitörün DP Out portuna takıp diğer ucunu bir başka monitöre bağlarız.

Görüntü aktarımı ile tek porttan birden çok monitör bağladığımızda çoklu monitör kurulumunda işimiz bazı açılardan kolaylaşıyor.

  • 00:40 – Ayrı ve aynı monitör olarak kullanmak ne demek?

Yansıtma ve uzatma seçenekleri. Masaüstü bilgisayarlarda çoklu ekran kullanımında her ekranda aynı görüntü yinelenebilir, ya da farklı bir görüntü olabilir.

Aynı görüntüyü görmeye yineleme, yansıtma; farklı görüntü görüp çözünürlüğü arttırmaya, daha geniş çalışma alanı elde etmeye masaüstünü uzatma diyoruz.

  • 01:05 – Daisy Chain uzatma seçeneği MST gerektiriyor.
    Monitörün MST yani Multi Stream Transport teknolojisini desteklemesi gerekiyor.

MST Nedir?

MST, DisplayPort 1.2 ile birlikte 2009 yılında ortaya çıktı. Ekran kartlarının güçlenmesi ile tek DP çıkışı üzerinden daha ufak bilgisayarlarda, daha az port ile daha çok monitör bağlama imkanı sundu. Ancak her monitörde MST desteği halen yok.

Üçüncü bir monitör bağlamak için, ikinci monitörde de aynı MST ve DP Out özellikleri olmalı. En sorunsuz kurulum için aynı marka model Daisy Chain destekli monitörler tercih edilmeli.

  • 01:20 – MST ile birlikte bir de monitör çıkışı gerekiyor. DisplayPort In portu yanında DisplayPort Out gerekiyor.
  • 01:50 – İkinci monitöre farklı görüntü verebilmek yani masaüstünü ikinci ekrana uzatabilmek için bazı şartlar var.
  • İki monitörün aynı ya da ikinci monitörün bağlandığı monitörden düşük çözünürlükte olması gerekiyor.
  • 02:30 – Alacağınız monitörün çözünürlük ve özelliklerine göre Daisy Chain seçenekleriniz değişecektir.

VP2768 üzerinden VX2475Smhl-4K monitöre aktarım yaptığımızda masaüstünü genişletemedik, sadece yansıtma yapabildik. Daisy Chain yaparken çözünürlük ve modeller her zaman size genişletme seçeneği sunmayacaktır.

Bu rehberde solda MST ve DP Out özelliklerine sahip, Daisy Chain’i bize sağlayan profesyonel VP2768 monitörü, sağda ise aynı çözünürlükte, Daisy Chain özelliği sunmayan ancak bu monitöre bağladığımız PG278Q modelini görüyorsunuz. Her iki monitörde de 1440p çözünürlük var.

Teorik olarak daha düşük çözünürlüklü hatta DP 1.1 destekli başka bir monitörü de Daisy Chain zincirindeki son monitör yapabilirdik.

DisplayPort’tan VGA/DVI/HDMI dönüştürücüleri de yine teorik olarak DisplayPort MST desteği sunan Daisy Chain Hub aygıtları ile kullanabilirsiniz. Ancak Technopat olarak değil bu adaptörlerle, MHL adaptörleriyle bile aramız pek iyi olmadı. Piyasadaki mal kalitesi, eski adaptörlerin yeni analog dönüştürücüsüz ekran kartları ile olan uyumsuzluğu kullanıcı dostu değil.

Bunlara ek olarak USB Type-C üzerinden, Thunderbolt ve USB 3.1 Gen 2 ile DisplayPort bağlantısı sağlayabilen, bunu Daisy Chain desteğiyle yapan ultra derli toplu bilgisayarlar da yaygınlaşacak. Şu an özellikle bu portun olduğu Apple sistemlerde pek çok kişi Daisy Chain yapmak istiyor ancak cihazların büyük kısmı port olmasına karşın özel olarak MST yüzünden DC desteklemiyor.

Sık yapılan bir hata da Daisy Chain destekli monitörün DP sürümünü OSD üzerinden 1.1 bırakmaktır. Bunu monitör menüsünden DisplayPort 1.2 yapmanız gerekiyor.

Kaç monitör ile Daisy Chain yapabilirim?

  • 1600×900 – 5 monitör.
  • 1920×1080 – 4 monitör.
  • 1920×1200 – 4 monitör.
  • 2560×1440 – 2 monitör.
  • 2560×1600 – 2 monitör.
  • 3840×2160 – 1 monitör
  • 4096×2160 – 1 monitör
  • Not: Bu tablo 60 Hz içindir, cihaz port sürümüne bağlı olarak Hz değeri düşebilir.
  • Not: Ekran kartı modelinize bağlı olarak maksimum ekran sayısı toplam 3, 4 ya da 6 olabilir. Bir noktadan sonra kurumsal çözümler satın almanız gerekir.
  • Kaynak: Displayport.org

Yine Daisy Chain için güncel bir ekran kartınız olması gerekiyor. 2013 öncesi bazı modeller kısıtlı olarak destek sunsa da sürücü desteği kesilen modellerde yardım almanız pek mümkün olmayacaktır.

İşletim sistemi olarak da en az Windows 7 olması gerekiyor, ancak tavsiyemiz rehber tarihinde en güncel Windows 10 derlemesi olacaktır. Zira Technopat Sosyal üzerinde her yıl en son sürüm üzerinde kullanıcılara yardımcı olmaya odaklanıyoruz ve çok eski sürümlerdeki aktif desteği sonlandırıyoruz.

Mac için de en az Mountain Lion tavsiye ediliyor ancak burada da Sierra kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Pek çok Mac sistemde ek adaptör almanız ve mutlaka ürün sayfasında resmi Daisy Chain desteği sorularına bakmanız gerekiyor. Yoksa boşuna masraf yapabilirsiniz.

Peki bu kadar uğraş ne kazandırdı? Pratik faydalarının yanında kurulum temizliği, derli toplu bir masa ile çok daha şık bir çalışma alanı ortaya çıktı.

2 Yorumlar

  1. dell2414h ve dell2419hc Daisy Chain yöntemi ile iki monitörü birbirine bağlamak istiyorum.
    Ekran kartımın Display port çıkışı olmadığından, 2414h HDMI ile giriş yaparak görüntüyü alıyorum. 2414h (displayport out) çıkışından diğer 2419hc monitörün displayport girişine bağlıyorum. Naptıysam ne ettiysem ikinci ekrana görüntü getiremedim. 2414h görüntü ayarınıda açtım. Enable yaptım.
    Acaba ekran kartından ilk HDMI görüntü aldığım için mi sorun oluyor?

    Hayalimdi bir türlü gerçekleşmedi gitti :))

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version