Anasayfa Video ViewSonic VP2768 Profesyonel Monitör İncelemesi

ViewSonic VP2768 Profesyonel Monitör İncelemesi

Fotoğraf ve video profesyonellerine yönelik VP2768 monitör incelemesinde, farklı renk standartları destekleyen fabrika kalibrasyonlu modelin özelliklerine yakından bakıyoruz…

ViewSonic VP2768 incelemesinde öncelikle profesyonel tasarım monitörlerinin kullanım alanlarından bahsedelim. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde ya da serbest çalışan fotoğrafçıların, video profesyonellerinin renk ihtiyaçları, normal ev kullanıcılarından farklıdır. Bu kullanıcılar için kağıttaki baskıya uygun, doğru renkler ve kaliteli bir görüntü ticari açıdan önemlidir.

Düğün fotoğraflarında saç ve giysi renklerinizin yanlış, ortam tonunun ve diğer detayların da garip olduğunu farkettiyseniz muhtemel sebeplerden sadece birisi de renk ayarlarının yanlış, monitörün kalibrasyonsuz olmasıdır.

Yine izleyicilerin ekranlarında film ve kliplerin renklerin etkileyiciliği uzmanların emeklerinin sonucudur. Doğru yapılan işler hem bilgi ve çalışma, hem de doğru araçlar sayesinde elde edilir.

Başta belirttiğimiz kitle için sunulan profesyonel seri monitörler, pro kullanıcılara kalite artışı sağlamanın yanında zaman kazandırmayı hedefler. Bunu da normalin ötesinde panel kalitesi, kontrolü ve fabrika çıkışlı olarak renk kalibrasyonu ile sağlarlar.

Bu amaca hizmet eden monitörler, pro serilerinde giriş, orta ve üst segment olarak sınıflanırlar. VP2768 fiyat aralığı ve teknik özelliklerin yanında kurulum, kullanım kolaylığı açısından özellikle KOBİ/Serbest çalışan kesime yönelik bir ürün. Peki neler sunuyor, ne kadar iyi sunuyor, neler daha iyi olabilir? Bütün bunlara incelememizde adım adım bakıyoruz.

Profesyonellere Yönelik Özellikler:

  • 00:05 – VP profesyonel seri monitörlerdir.
  • 00:15 – Çerçevesiz tasarım.
  • 00:30 – Anti-Glare: Yansıma azaltıcı kaplama.
  • 00:36 – Daisy Chain desteği.
  • 00:46 – Çözünürlük 2560×1440 piksel.
  • 00:50 – VP 68 kodlu seride farklı ekran boyutları ve çözünürlükler var. Diğer VP serisi profesyonel monitör incelemelerimizde daha küçük ekran ya da PIP-PBP gibi özellikleri görebilirsiniz.
  • VP2468 incelemesi…
  • VP2780-4K incelemesi…

Panel, Renk, Parlaklık ve Kalibrasyon

  • 01:00 – IPS panel.
  • LG Display üretimi LM270WQ5-SSA1 IPS W-LED panel kullanılıyor. 8 Bit panel 16.7 milyon renkten oluşan palete, sRGB ve %72 NTSC renk desteğine sahip. Bunlar elbette panel değerleri, esas olay kullanılan LUT ve elektronik ile değişiyor.
  • PWM – Pulse Width Modulation kullanılmıyor. Bu da ışık titreşimi ve göz yorgunluğu olmadan uzun süre çalışma imkanı anlamına geliyor.
  • 01:20 – 3D 14 Bit LUT nedir?
  • LUT yani Look Up Table, renklerin eşleştirildiği kontrol tablosudur, monitörün renk motorudur. 14 Bit LUT, renklerin doğru eşleştirilmesini sağlar.
    Normal monitörlerde 8 bit LUT bulunur, bu GPU içerisindeki ile yakın özellikte, renk eşleştirme yeteneği kısıtlı bir motordur. 14 Bit LUT ile kalibrasyon ve doğruluk ayrı bir boyuta çıkıyor.
  • 01:45 – Fabrika çıkışında kalibre ediliyor ve kutuya alınan monitörün kendi raporu konuluyor.
  • 02:25 – Renk sapması Delta E değeri 2’nin altında.
  • X-Rite i1 Display Pro kalibrasyon cihazı ile farklı renk standartlarında ayarlara baktık. Kutudan çıktığı haliyle yeni ICC profiline ihtiyaç duymuyor. Fabrika cihaz hassasiyeti daha yüksek.
  • Aralıklı kontrol yapılabilir ya da ortam ışıklandırmasına göre ek düzenleme uygulanabilir.
  • 03:00 – Fotoğrafçılar ve video düzenleyenler için farklı renk standartları ve ayarları mevcut.
  • 03:25 – 350 cd parlaklık, 1000:1 kontrast. Dinamik kontrast ise 20 milyona 1.
    Pratikte en fazla 330 cd parlaklık ve 1050:1 statik kontrasta ulaşılabiliyor. Yani değerler doğru.
  • 03:56 – 6 Axis yani 6 eksenli renk ayarı: Kırmızı, yeşil, mavi, camgöbeği, eflatun, sarı. RGB’nin ötesinde CMYK ile baskı renklerine daha uygun ayar imkanı.

Çalışma Ortamında Kullanım ve Bağlantı:

  • 04:16 – Monitör tasarım ve ergonomisine bakıyoruz.
  • 613mm genişlik x 540.4mm yükseklik x 215 mm derinlik.
  • Stand ile 6.88 kg ağırlık.
    Pivot modu, 120 derece çevirme, 5 derece öne, 21 derece arkaya eğme, 130 mm yükseklik ayarı mevcut.
  • 05:00 – 100mmx100mm VESA.
  • 05:05 – Portlar ve bağlantılar.
  • 2x HDMI 1.4 portu, DisplayPort 1.2, miniDisplayPort ve DisplayPort Out yani çıkış portu ve Daisy Chain desteği. HDCP var.
  • Uyarı: Daisy Chain’de 4 monitör limiti var ve çözünürlük, model, MST desteği gibi kısıtlamalar söz konusu. Bu uyarılar için ayrı bir rehber hazırladık. Bu videomuzdaki örnekte sadece ekran yineleme elde ettik, rehberimizde masaüstünü farklı model ile genişlettik.
  • 3.5 mm ses çıkışı var ancak hoparlör yok.
  • USB 3.0 Type B girişi ve 4 adet Type A çıkışı var. USB çoklayıcı özellik.
  • 06:05 – Güç bağlantısı, güç tüketim değerleri, kutu içeriğindeki kablolar ve OSD tuşları. DP kablosu mini DP’den normal DP’ye, yani monitör üzerindeki ufak port ile ekran kartı üzerindeki tam boy DisplayPort arasında kullanım için sunuluyor. Kalitesi gayet iyi, değiştirmenize gerek yok.
  • 06:55 – Uzun ömür ve uzun vadeli kullanımda dikkat edilmesi gerekenler.
  • 07:18 – 178 dereceye 178 derece geniş görüş açısı.
  • 07:45 – Oyun oynanır mı? Hangi oyunlar uygun, hangileri değil? Neden?
  • Mücadeleci FPS’ler hariç rahatlıkla oyun oynayabilirsiniz ancak Ghosting göreceksiniz zira tepki süresi GTG değeri 14 milisaniye. Refresh Rate yani tazeleme hızı ise standart olan 60 Hz.
  • 08:58 – Sonuç değerlendirme.

 


Artı: Panel kalitesi, kalibrasyon, ayarlar, çoklu kurulumlara uygun tasarım, ergonomi, Anti-Glare kaplama.
Eksi: OSD tuşları standart alt tuşlara göre çok daha iyi ancak yine de Joystick kadar alışması kolay değil.

Mesai Sonrası

İş sonrasında normal kullanımda da son derece başarılı. Elbette bunun istisnası çok hızlı FPS oyunları oluyor. CS:Go oynarken güzel renkleri takdir etsek de standart tepki süresi ayarında bariz bir Ghosting var. Benzeri bir durumu diğer hızlı oyunlarda da görebilirsiniz.

Peki neden? 14 ms standart tepki süresi piksellerin griden griye dönüş hızını ifade ediyor. Bu standart ayarı oyunlar için “Gelişmiş” ve “Ultra Hızlı” olarak değiştirerek takribi 9 ve 7 ms değerlerine indirebilirsiniz. Bu Inverse Ghosting yapabilir bu yüzden gelişmiş ayar orta derecede başarılı.

Çok eski bir LCD monitör kullanıyorsanız, mesela 1680×1050 çözünürlükte; ülkemizde hesaplı satılan bazı modellerde 12-20 ms tepki süresi vardı. Bu durum göz önüne alındığında iyileşme bile görebilirsiniz. Yok mevcut monitörünüz daha hızlı ve oyuncu türü ise zaten iki monitörü birlikte de kullanabilirsiniz.

Bu bir oyuncu monitöründe eksi olurdu ancak IPS türevi bir tasarım monitöründe gayet doğal. Bu tarz üst seviye renk odaklı monitörlerde gayet sık karşımıza çıkan bir durum. Total War Warhammer, Civilization ve benzeri daha sakin oyunları sevenlerin hiç dert etmesine gerek yok.

Farklı Profesyonel İhtiyaçlar

IPS türevi panellerde alışık olduğumuz gibi IPS Glow karşımıza çıkıyor. Karanlıkta kenarlarda hafif parlama var. Ancak ekranı kaplayan bir ışık sızması sorunu ile karşılaşmadık. Dahası ekranın Luminance Uniformity denilen ışık dağılımı çok tutarlı.

Normal kalibrasyon cihazıyla standart bir monitörde 9 alanlı test yapıldığında yüzde 75 tutarlılık ile karşılaşırsınız. Burada oran yüzde 95 tutarlılığa ulaşıyor. Yüzde 5 sapma değeri çok iyi. Elbette bundan daha öteye de geçmek mümkün ancak işin içerisine daha yüksek maliyetler ve tek amaca yönelik çözümler giriyor.

Ayrıca ViewSonic yetkilileri fabrika testlerinin 3×3 çizgi ile bölünmüş 9 alanda değil, 5×5 çizgi ile bölünmüş 25 alanda yapıldığını belirttiler. Biz kendi 9 alanlı kontrolümüzde ve diğer testlerde Delta E ortalamalarının 1.5’in altında olduğunu, Gamma sapmasının ve renk sıcaklığı sapmasının da yüzde 5’in altında olduğunu gördük.

Fabrika kalibrasyonu sonucunda elde edilen en tutarlı değer Gamma olurken renk sıcaklık değerinde 300K civarı sapma yaşanmış. O arayı da kendiniz kolayca kapatabiliyorsunuz ama buna değmiyor, sRGB modunda fabrika ayarları genel olarak en iyi sonucu veriyor. sRGb dışındaki modlarda da sapmalar çok düşük, kendi endüstri standardınıza almaktan çekinmeyin. Fotoğrafçı modları, farklı standartlar OSD üzerinde çok çeşitli seçenekler ile sunuluyor. Örneğin dijital videoda, bu amaca uygun tasarlanmış REC.709 standardı ile çalışmak daha doğru.

Sonuç

Sonuç itibariyle ViewSonic VP2768 kendi fiyat aralığında KOBİ ve serbest çalışanlar için yüksek kaliteli, kalibre edilmiş, standı esnek kullanıma hazır bir çözüm sunuyor. Fiziksel baskı ya da dijital grafik çalışmalarında doğru renk değerlerini hızlı bir şekilde elde etmek verimliliği arttırıyor.

Çalışma ortamınız 27 inç ekrana uygunsa daha geniş ekranda ve WQHD çözünürlükte çalışmak verimliliği kesinlikle arttırıyor. İnsanın karşısında çalıştığı ve her gün saatlerce baktığı ekranın doğru ve güzel bir görüntü vermesi önemli. İster işinize, ister kendinize yatırım yapıyor olun, profesyonel monitörler buna değiyor.