Anasayfa Haber RX Vega Ekran Kartı Stok Sorunu Sürecek

RX Vega Ekran Kartı Stok Sorunu Sürecek

AMD yine bir tedarik sıkıntısıyla karşı karşıya. Fakat bu seferki neden madencilik değil…

AMD, yeni nesil Vega mimarisine sahip, genel kullanım ve oyunculara yönelik ürettiği RX Vega serisi ekran kartlarında stok sorunu yaşıyor. DigiTimes haberine göre firmanın tedarik sorunu Ekim ayına kadar sürebilir.

Oyuncular tarafından uzun zamandır beklenen AMD’nin yeni Vega mimarisine sahip kartlar, önce TDP ve performans değerleriyle tartışıldı, şimdi ise stok sorunu ile gündeme geliyor.

AMD daha önce yine stok sorunu yaşamıştı fakat bunun nedeni dijital madencilikti. RX Vega kartları, henüz dağıtılmaya başlamışken stoklarında sorun yaşanmaya başladı.

Bunun sebebi ne? Kesinleşmese de mantıklı iddialar var: SK Hynix ve/veya Samsung tarafından sağlanan HBM2 bellekler ve Global Foundries’in 14nm işlem biriminde üretilen Vega GPU’ların entegrasyonu. Entegrasyon yani birleştirme işlemini ise Advanced Semiconductor Engineering (ASE) firması, SiP teknolojisini kullanarak yapıyor. Bu süreçte yaşanan sorunlar nedeniyle tedarik süreci de sekteye uğramış durumda.

Tedarik sürecinde tüm bu firmalar işlerini yapmakta zorlanırken, temel sebebin AMD’nin HBM2 bellek seçimi olduğu düşünülüyor. HBM2 bellek yeni bir teknoloji ve üretimi GDDR5, GDDR5X bellekler kadar hacimli değil. Normalde kart yüzeyine GPU ve bellekler ayrı ayrı yerleştirilir. HBM’de GPU ve bellekler bir paket haline geliyor, işin içerisinde Interposer da var. Yani işler daha karışık.

Aynı şekilde HBM teknolojisini kullanan ekran kartlarının üretimi de fabrikada farklı yürüyor. Yeni sürecin verimli yapılabilmesi bir deneyim ve geliştirme işi. Şu an verimlilik düşük.

NVIDIA da AMD’nin yeni, kartlarının performans değeri ve tedarik sorunlarını gördükten sonra, kendi Volta mimarisine sahip grafik yongalarını daha geç piyasaya sürme kararı aldı.

Bilindiği gibi AMD’nin Vega mimarisindeki amiral gemisi RX Vega 64, NVIDIA’nın 1080 Ti modelinden daha düşük performans gösterirken, rakibinden daha fazla güç harcıyor. Zira NVIDIA 1080 Ti modeli 250W TDP değerine sahipken, AMD’nin RX Vega modeli 295W TDP’ye sahip. Bu bağlamda NVIDIA, söylentilere göre Volta GPU’ları 2018’in ilk çeyreğinde piyasaya sürecek.

İlginizi çekebilir: AMD Radeon RX Vega Grafik Kartları Satışa Çıktı