Anasayfa Haber Birleşmiş Milletler, Küresel Drone Veritabanı Planlıyor

Birleşmiş Milletler, Küresel Drone Veritabanı Planlıyor

Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan girişim, küresel bir insansız hava aracı veritabanı oluşturulmasını amaçlıyor.

Birleşmiş Milletler bünyesinde görev yapan kurumlardan biri olan ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu) tarafından oluşturulması planlanan küresel drone veritabanı, bu araçların hava trafiğini denetlemeyi amaçlıyor. Henüz proje aşamasında olan girişim, ICAO üyesi tüm ülkelerdeki sivil insansız hava araçlarının kaydını tutacak.

Ancak henüz bu girişimin nasıl hayata geçirileceği pek belli değil. ICAO’nun en büyük üyelerinden olan Amerika Birleşik Devletleri’nde son zamanlarda yaşanan gelişmeler, olası problemlere güzel bir örnek oluşturuyor. ABD’nin sivil havacılık faaliyetlerini denetleyen devlet kurumu olan FAA tarafından başlatılan benzer bir girişim, drone kullanıcılarının karşı koyması sonucu hayata geçirilememişti.

ABD vatandaşlarının tüm drone araçlarını FAA üzerinden kayıt altına almaya çalışan bu girişim, yaşanan hukuk savaşının ardından çökmüştü. ABD vatandaşları tarafından kullanılan drone araçları resmen model araç statüsüne giriyor ve lisans altına alınması gerekmiyor.

Türkiye’de ise yapılan yasal düzenlemelerle drone pilotlarının araçlarını Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü veritabanına kayıt ettirmeleri zorunlu hale gelmişti. Pek çok ülkede de durum pek farklı değil, belirli bir sikletin üzerindeki droneların uçuş izni alması şart.