Anasayfa Makale AIDA64 Benchmark Türleri

AIDA64 Benchmark Türleri

AIDA64 Extreme sürümünde yer alan sentetik testlerin işlemci ve belleğin hangi performansını ölçtüğüne bakıyoruz.

Günümüzün en popüler sistem analiz uygulamalarından olan AIDA64, bünyesinde pek çok performans ölçüm testi veya diğer adıyla benchmar testi sunuyor. Kullanıcılar bu testler ile sistemlerinin teorik maksimum performansını ölçebiliyor.

AIDA64 Extreme’de yer alan CPU ve bellek testleri, aynı anda 32 iş parçacığına kadar destek sunan AIDA64 Benchmark motorunu kullanıyor. Bu testler ayrıca çok işlemcili ve çok çekirdekli sistemlerde de kullanılabiliyor. Bu yazımızda AIDA64 Extreme’in sunduğu performans testlerine yakından bakıyoruz.

Ray tracing

SIMD ile güçlendirilmiş ışın takip motoru kullanan bu test, 32-bit ve 64-bit kayan nokta performansını ölçmede kullanılıyor. Assembly ile yazılan bu metot; x87, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, AVX, AVX2, XOP, FMA ve FMA4 komut setini kullanarak neredeyse bütün AMD, Intel ve VIA işlemci çekirdeklerinin yüksek uyumluluk ile çalışmasını sağlıyor.

Hem 32-bit hem de 64-bit ışın takip testi; HyperThreading, çoklu işlemci ve çoklu çekirdek sistemlerde sorunsuz bir şekilde çalışıyor.

Bellek testleri

Okuma, yazma ve kopyalama işlemlerinden geçen bellek bant genişliği testleri, ulaşılabilecek en yüksek veri transferi bant genişliğini ölçmede kullanılıyor. Yine Assembly ile yazılmış olan bellek testleri; x86/x64, x87, MMX, MMX+, 3DNow!, SSE, SSE2, SSE4.1, AVX ve AVX2 komut setini kullanarak optimizasyon sorunlarının önüne geçiyor.

Bellek gecikme testi ise CPU sistem belleğinden veri okuduğu zaman yaşanan tipik gecikmeleri ölçmede kullanılabiliyor.

CPU Queen

İsmini satrançtaki sekiz vezir bulmacasından alan bu test, CPU’nun dallanma durumlarının tahmini ve yanlış tahminlerde yaşanan gecikmelere odaklanıyor. Teorik olarak aynı saat hızında daha kısa veri hattına ve daha az yanlış tahminlere sahip olan işlemciler performans testinde daha yüksek skorlar elde edecektir.

Örneğin HyperThreading özelliğinin devre dışı olduğu bir testte 20 adımlık bir veri hattına sahip olan Intel Northwood çekirdeklerin 31 adımlık Intel Prescott çekirdeklere kıyasla daha yüksek bir skor elde ettiği gözlemlenmiştir.

CPU Queen testi optimizasyon için MMX, SSE2 ve SSSE3 komut setini kullanmaktadır.

CPU PhotoWorxx

Bu yöntem, dijital görüntü işlemede kullanılan bazı önemli teknikleri uygulamaktadır. Bu test ile büyük bir RGB görsel üzerinde şu işlemler uygulanabilir:

  • Görselin rastgele pikseller ile doldurulması
  • Görselin saat yönünün tersine doğru 90 derece döndürülmesi
  • Görselin 180 derece döndürülmesi
  • Görsellerin farkının alınması
  • Renk alanı dönüşümü

x87, MMX, MMX+, 3DNow!, 3DNow!+, SSE, SSE2, SSSE3, SSE4.1, SSE4A, AVX, AVX2 ve XOP komut setini kullanan CPU PhotoWorxx; NUMA, HyperThreading, çoklu işlemci ve çoklu çekirdek kullanımlarını destekliyor.

CPU ZLib

Halka açık ZLib sıkıştırma kütüphanesi kullanılarak uygulanan bu test, CPU ve bellek altsistem performanslarının toplamını hesaplamakta kullanılıyor. Sadece temel x86 komutları ile çalışan CPU ZLib, HyperThreading, çoklu işlemci ve çoklu çekirdek kullanımını da destekliyor.

CPU AES

Adından da anlaşılabileceği gibi CPU AES testi, işlemciyi AES (Advanced Encryption Standard) veri şifreleme kullanarak test eder. AES oldukça popüler bir simetrik anahtar şifreleme standardıdır ve günümüzde 7z, WinZip gibi uygulamaların yanı sıra BitLocker ve FileVault gibi disk şifreleme çözümlerinde de kullanılmaktadır.

CPU AES, optimizasyon için x86, MMX, SSE4.1 komut setini kullanıyor ve ayrıca VIA PadLock Security Engine uyumlu VIA C3, VIA C7, VIA Nano, VIA QuadCore işlemcilerin yanı sıra Intel AES-NI komut setini destekleyen işlemcilerde donanım hızlandırılmış olarak çalışıyor.

CPU Hash

Federal bilgi işleme standardı tarafından belirlenen SHA1 hashing algoritması ile CPU performansını ölçen bu yöntem Assembly ile yazıldı ve MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSSE3, AVX, AVX2, XOP, BMI, BMI2 komut setini kullanıyor.

CPU Hash testi uyumluluk için MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSSE3, AVX, AVX2, XOP, BMI, BMI2 komut setini kullanıyor ve VIA PadLock Security Engine uyumlu VIA C7, VIA Nano, VIA QuadCore işlemcilerde donanımsal hızlandırma kullanarak çalışıyor.

FPU V8

İsmini aldığı Google VP8 (WebM) video çözücüsünün 1.1.0 sürümünü kullanarak sistemin video sıkıştırma performansını ölçen FPU V8 testi, 1280×720 (HD Ready) çözünürlüğe sahip bir videonun karelerini tek geçişte 8192 kbps bitrate değerinde ve en iyi kalite seçeneğinde işliyor. İşlenen karelerin içeriği ise FPU Julia fraktal modülü tarafından oluşturuluyor.

Optimizasyon için uygun MMX, SSE2, SSSE3, SSE4.1 komut setini kullanan FPU V8 aynı zamanda HyperThreading, çoklu işlemci ve çoklu çekirdek kullanımını destekliyor.

FPU Julia

Julia fraktalı

FPU Julia, 32-bit tek duyarlı kayan nokta performansını popüler Julia fraktalı ile oluşturulan kareler ile ölçmekte kullanılıyor.

Optimizasyon için x87, 3DNow!, 3DNow!+, SSE, AVX, AVX2, FMA ve FMA4 komut setini kullanan FPU Julia aynı zamanda HyperThreading, çoklu işlemci ve çoklu çekirdek kullanımını destekliyor.

FPU Mandel

FPU Mandel ise 64-bit çift duyarlı kayan nokta performansını bir diğer popüler fraktal olan Mandelbrot fraktalı tarafından oluşturulan kareler ile ölçüyor.

Optimizasyon için x87, SSE2, AVX, AVX2, FMA ve FMA4 komut setini kullanan FPU Mandel aynı zamanda HyperThreading, çoklu işlemci ve çoklu çekirdek kullanımını destekliyor.

FPU SinJulia

Son olarak FPU SinJulia, 80-bit kayan nokta performansını modifiye edilmiş bir Julia karesi ile ölçmekte kullanılıyor.

Optimizasyon için x87 komut setini kullanan FPU SinJulia aynı zamanda HyperThreading, çoklu işlemci ve çoklu çekirdek kullanımını destekliyor.