Anasayfa Haber Lityum Bataryalar Grafen İle Kuvvetlendiriliyor

Lityum Bataryalar Grafen İle Kuvvetlendiriliyor

Grafen sayesinde bataryaların şarj süresi kısalacak, kapasitesi artacak.

Akıllı telefonlar kısa sürede büyük gelişme sergilemiş olsa da batarya performansında maalesef büyük bir değişim gözlemlemek mümkün olmadı. Tek şarj ile 1 günü çıkarabilen telefonlara “şarjı uzun dayanıyor” diyebiliyoruz. Batarya teknolojisinin silikon teknolojisinden yavaş ilerliyor olması bunun en büyük sebebi. Samsung ise geliştirdiği yeni teknik ile %45’lik bir kapasite artışı sağlayarak durumu bir nebze olsun değiştirmeyi amaçlıyor.

Klasik lityum iyon bataryanın hücrelerini grafen ile kaplayan Samsung, bataryanın kapasitesinde %45’lik bir artış gözlemledi. Kapasitedeki büyük artışa rağmen, şarj süresi ise 5’te 1 oranda kısaldı. Yani 90 dakikada şarj olan akıllı telefonlar, bu batarya ile 18 dakikada tam şarj seviyesine ulaşabilecek.

Geliştirilen yeni hızlı şarj teknolojileri genellikle bataryanın ömrünü kısaltırken, Samsung’un grafen kaplamasında böyle bir durum yaşanmıyor. Yeni bataryanın 500 şarjdan sonra kapasitesinin ancak %78’e düştüğü söyleniyor.

60 dereceye kadar stabil bir şekilde çalışan bataryaların elektrikli otomobillerde de kullanılabileceği söyleniyor. Ancak yeni bataryaların henüz geliştirilme aşamasında olduğunu ve yakın zamanda piyasada göremeyeceğimizi de hatırlatalım.