Anasayfa Video CoolerMaster MasterMouse S RGB Oyuncu Faresi İncelemesi

CoolerMaster MasterMouse S RGB Oyuncu Faresi İncelemesi

Cooler Master MasterMouse S İncelemesi
Cooler Master MasterMouse S İncelemesi

Cooler Master’ın RGB aydınlatmalı, 7200 DPI sensörlü Mastermouse S oyuncu faresini inceliyoruz.

Artık hemen her modern çevre birimde görmeye alıştığımız dahili işlemci ve hafıza bu farede de karşımıza çıkıyor. 32Bit Arm işlemci ve 512kb dahili hafıza barındıran fare, ayarları kendi üzerinde saklıyor.

Ergonomi ve Özellikler

Fare boyut olarak nispeten ortalamanın biraz altında ve hem palm hem claw tipi tutuşlar için tasarlanmış, bizce claw tipi tutuş bu fare için daha müsait.

Üründe kullanılan plastik tek tip ve başparmağınızın oturduğu noktada herhangi birpürüzlü doku bulunmuyor. Farenin tekeri yumuşak teker severleri hayal kırıklığına uğratabilecek derecede sert. Farenin altına baktığımızda ön kısımda tek parça geniş, arkada 2 küçük parçaya ayrılmış teflon ayaklar görüyoruz. Bunların farenin serbest ve hızlı hareket etmesinde oldukça başarılı olduğunu söylemeliyiz.

Eğer sağlaksanız yan butonlar baş parmağınızla kolaylıkla erişebileceğiniz konumda. Ancak fare sağ ve sol el uyumlu olarak pazarlansa da yandaki tuşlar solaklar için terste kalıyor.

Öndeki sağ ve sol tık butonu 20 milyon tıklama ömrüne sahip Omron switch teknolojisini kullanıyor.

Görünüm

Toplamda 6 buton barındıran farenin RGB aydınlatması ise tekerde ve arka kısımda yer alıyor. Bizce Cooler Master logosunun da aydınlatmaya dahil edilmesi güzel olabilirdi.

Tekerin arkasında yer alan buton DPI değerlerini değiştirerek farenin hassasiyetini ayarlamanıza olarak tanıyor. Bu butonla önceden tanımlı gelen 4 DPI profili arasında geçiş yapabiliyorsunuz.

Yazılım

Fareyi özelleştirmek ve tuşları programlamak için Cooler Master’ın Portal yazılımını sitesinden indirmeniz gerekiyor. Portal, CoolerMaster’ın klavye ve fare gibi donanımlarını tek bir merkezden görüp kontrol etmenizi sağlayan yazılımları indirebileceğiniz bir uygulama. İlk kurulumda program farenizin firmware sürümünün güncel olup olmadığına bakıyor ve gerektiğinde sizden güncelleme yapmak için izin istiyor.

MasterMouse S programına yakından baktığımızda ana kontrol, makro ve kütüphane olmak üzere 3 ana sekmeye ayrıldığını görüyoruz. Günlük ayarlamalar için en kullanacağımız sekme main control altında toplanmış. Main control de kendi altında 5 sekmeye ayrılıyor. Bunların ilki buton atama anlamına gelen Key Assignment.

Burada farenin üzerinde 6 butonu da yeniden programlayabiliyoruz. Hatta bunlar yetersiz gelirse diye Cooler Master Storm Tactics ya da kısa adıyla Storm TX butonları geliştirmiş. Bu sayede farenin üzerindeki programlanabilir buton sayısını 6’dan 10’a çıkarabiliyorsunuz.

Bunu yapmak için bir butonu StormTactix butonu olarak atamanız gerekiyor. Atadığınız butonun pembe renge dönüştüğünü göreceksiniz. Ardından Storm TX sekmesine gidiyoruz ve o buton basılı olduğu süre boyunca fare üzerindeki diğer butonların ne işleve sahip olacağını belirliyoruz.,

RGB LED

Led sekmesinde farenin üzerinde bulunan 2 adet RGB ledimizin 16.7 milyon renkten birini göstermesi için ayarlabiliyoruz. Bunun yanı sıra nefes alma, renk değiştirme gibi farklı efektler de seçenekler arasında.

Sensör sekmesi farenin DPI profillerini, polling rate’ini ve diğer gelişmiş ayarlarını yapabileceğimiz yer. PixArt’ın PMW3330 sensörünü kullanan Mastermouse S, DPI değerini minimum 400, maksimum 7200 olmak üzere 100’er DPI aralıklarıyla değiştirmenize izin veriyor.

Güncelleme: Yazının ilk halinde ve videoda PMW3300 olarak geçen sensör, doğru model olan PMW3330 olarak düzeltilmiştir.

Burada gördüğümüz USB Polling Rate ayarı fareden bilgisayarınıza bilgilerin ne sıklıkla raporlanacağını belirliyor. Genelde 125,250,500 ve 1000Hz gibi adımlarla bu değerleri değiştirebiliyoruz. 125Hz 8ms, 1000Hz de 1ms gecikme süresine takabül ediyor. Ancak Cooler Master’ın arayüzündeki Mz kısaltmasının neye tekabül ettiğini anlayamadık, bir yazım hatası olabilir.

Hemen altındaki Angle Snapping farenizi düz bir açıda hareket ettirmenize yardımcı olan bir özellik.

Farenizle düz bir çizgi çizmeye çalıştığınızda ortaya kusursuz bir sonuç çıkmaz, hepimiz insanız haliyle bazı yamukluklar olacaktır. İşte Angle Snapping burada devreye giriyor. Farenizin hareketini izleyerek düz bir çizgi çizmeye çalıştığınızı anlıyor ve elinizin oluşturduğu küçük titreşimleri düzeltip, fareyi dümdüz bir açıda hareket ettirmenizi sağlıyor.

Liftoff Distance

Eğer oyunlarda farenizi sık sık yukarı kaldırıp bırakan biriyseniz CoolerMaster’ın sunduğu liftoff distance yani yerden kesilme yüksekliği ayarı faydalı olabilir. Liftoff distance seçeneği ne kadar düşük olursa farenizin sensörü zeminle bağlantısı kesildiğine o kadar çabuk takibi bırakacaktır.

Program ayrıca maksimum uyumluluk için farenizi kullandığınız altlığa göre optmize etmenize de olanak tanıyor. Eğer siz de bizim bu testte kullandığımız CoolerMaster fare altlığı kullanıyorsanız Cooler Master Storm Mousepads butonuna tıklayarak fare altlığınızın modelini seçebiliyorsunuz. Başka marka altlık kullanmanız durumunda da CM size özel kalibrasyon olanağı sunuyor. Biz burada Swift RX model fare altlığını kullandık.

Son sekme olan OS sensitivity Windows denetim masasındaki fare ayarlarını temsil ediyor. Faresine yazılımsal ayar yapmak isteyenler burayı kullanabilirler.

Macro sekmesi adından da anlaşılabileceği üzere farenizle birden çok işi aynı anda yapabilmek için gelişmiş kısayollar atamanızı sağlayan bir fonksiyon. Kullanmak için makromuza bir isim veriyor ve new butonuna tıklıyoruz. Daha sonra aşağıdan START butonuna basarak kaydı başlatıyoruz. Bu süre içinde STOP’a basana kadar fare ve klavyeyle yaptığımız bütün girdiler kaydedilecektir.

Kütüphane sekmesinde ise tüm bu ayarları ayrı ayrı kaydedebileceğimiz profillerimizi görüyoruz. Bunları oyun veya program bazlı yapmak mantıklı olabilir. Programın alt kısmında bu profiller için oluşturulan kısayollar eklenmiş. Daha kolay ayırt edebilmek için bunlara 271×70 çözünürlükte resimler yükleyebiliyorsunuz.

Yazılımın negatif olan bir tarafı da ayarların uygulanması için Apply tuşuna her basışınızda yaklaşık 5 saniye kadar sizi bekletmesi. Bunun sebebi tahminimize göre ayarların 512kb’lık fare hafızasına yazılması. Bu, rakip markaların ayarları buluta kaydetme yöntemine göre hem avantajlı hem dezavantajlı. Dezavantajı, sizi bekletmesi. Avantajı ise rakip ürünlerde olduğu gibi internet bağlantınız olmadığında ya da program sunucularının çökmesi durumunda ayarlarınıza erişeme gibi problemlerle uğraşmıyorsunuz.

Sonuç değerlendirme

Küçük ellere sahipseniz ve güncel sensörlü bir oyuncu faresine terfi ederken RGB trendinden de faydalanmak istiyorsanız Cooler Master’ın orta seviye oyuncu faresi Mastermouse S iyi bir tercih olabilir.

Artılar: Detaylı ayarlar, ayarları içinde saklama, ufak yapı, Liftoff Distance ayarı ve hassasiyeti, malzeme kalitesi ve sağlamlık, Storm TX tuşuyla ek tuş programlama.

Eksiler: Çift el tasarımı ve çift pozisyon kullanıma uygun gibi dursa da Palm kullanımda her el için yeterince uzun değil, sağ el ve Claw yani pençe ağırlıklı tercih edilmeli. Programda yazım hataları var. Kauçuk parmak desteği yok.