Anasayfa Haber İnternet Trafiğindeki Rusya Gizemi Yeniden Gündemde

İnternet Trafiğindeki Rusya Gizemi Yeniden Gündemde

Dev teknoloji şirketlerinin internet trafiği kısa süreliğine Rusya üzerinden geçmeye zorlandı.

İnternet veri trafiğinin uluslararası sınırlardan akışını gözlemleyen BGPMon, kısa süre önce meydana gelen şüpheli bir yönlendirme olayını haber verdi. 12 Aralık günü 3 saat arayla 2 defa gerçekleşen ve ortalama 3 dakika süren olayda, dev şirketlerin veri akışı anormal bir biçimde Rusya üzerinden geçmeye zorlanmış.

İnternet üzerindeki veri trafiğinin akışında Border Gateway Protocol (BGP) adlı sistem büyük rol oynuyor. Bu sistem trafiği gitmesi gereken ülkelerin servis sağlayıcılarına yönlendiriyor. Ancak BGP’nin güvenlik protokollerinin de ağırlıklı olarak karşılıklı iyi niyet ve güvene dayandığı bir sır değil.

12 Aralık tarihinde gerçekleşen olayda, yıllardır uykuda olduğu bilinen ve kullanılmayan Origin AS 39523 adlı Rus servis sağlayıcı devreye girerek, kendini kısa süreliğine BGP adres listesine eklemiş. Böylece büyük miktarda verinin kısa süreliğine Rusya üzerindeki sunuculardan geçmesini sağlamış.

Trafiği Rusya üzerine yönlendirilen şirketler arasında Google, Apple, Facebook, Microsoft, Twitch, NTT Communications ve Riot Games gibi isimler var. Üstelik bu durum ilk kez de gerçekleşmiyor, daha önce de benzerleri yaşanmış. Veri trafiği Rusya üzerinden akarken kaydedilmesi ve analiz edilmesi de hayli mümkün.