Anasayfa Haber Yıldızlararası Göktaşı, Karbon Zengini Bir Kabukla Kaplı Olabilir

Yıldızlararası Göktaşı, Karbon Zengini Bir Kabukla Kaplı Olabilir

Güneş Sistemi’ni ziyaret eden Oumuamua’nın sadece taş ve metalden oluşmadığı düşünülüyor.

Geçtiğimiz ay Güneş Sistemi’ne giren bir göktaşının, yıldızlararası ilk ziyaretçimiz olduğunu ve yayınlanan ilk bilgileri sizlerle paylaşmıştık. Oumuamua adı verilen bu gök cismiyle ile ilgili araştırmalarını sürdüren bilim insanları, ilk duyurudaki bilgileri çürütecek bazı sonuçlarla karşılaştılar.

İlk duyuruda göktaşının, taş ve muhtemelen bazı metaller içerdiği belirtiliyordu. Nature Astronomy’de yayınlanan bir rapora göre, Oumuamua’nın yumuşak ve ve yapışkan, karbon bakımından zengin bir kabuğu olabilir. Ayrıca bu kabuğun altında buzun da bulunabileceği raporda yer alıyor.

Queen’s Üniversitesi Gök Bilimcisi Alan Fitzsimmons, kabuk kısmının çok da şaşırtıcı olmadığını söyledi. Fitzsimmons, milyonlarca, hatta milyarlarca yıl boyunca kozmik radyasyona maruz kalan bir kuyruklu yıldızda da benzer özelliklerle karşılaşmanın mümkün olduğunu ekledi.

Eğer Oumuamua, Fitzsimmons’ın söylediği kadar uzun süre radyasyona maruz kaldıysa, saatte 130.000 kilometre hızla giden bu cisim uzayın çok çok uzak bir noktasından gelmiş olabilir. Ancak çok kısa süre gözlemlenebilen Oumuamua görüş menzilimiz dışına çıktığından, hakkında daha fazla bilgi edinmemiz mümkün olamayacak gibi görünüyor.