Anasayfa Haber BTK Başkanı Vatandaşları Sahte Uygulamalara Karşı Uyardı

BTK Başkanı Vatandaşları Sahte Uygulamalara Karşı Uyardı

BTK başkanı Ömer Fatih Sayan, 34. Ulusal Bilişim Kurultayı’ndaki konuşmasında önemli açıklamalar yaptı.

Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen ve kalkınma bakanı Lütfi Elvan’ın da katıldığı 34. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda konuşan Ömer Fatih Sayan, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin özellikle mobil kullanıcıları tehdit eden pek çok kötü amaçlı yazılımı tespit ettiğini belirtti. Konuşmasında vatandaşları sahte uygulamalara karşı uyaran Sayan, USOM’a bu konudaki çalışmaların genişletilmesi için daha fazla kaynak ayrılacağını da belirtti.

Sayan konuşmasında USOM tarafından analiz edilen 40 kadar mobil uygulamadan 32 tanesinin kötü amaçlı hazırlandığını açıkladı. Bu uygulamaların mercek altına alınma sebebi, isimlerinde e-devlet, HGS, SGK, e-okul gibi tanımların kullanılması. İsim benzerliğinden faydalanarak kendini dikkatsiz kullanıcılara kurduran bu uygulamalar, telefondaki hemen her şeye erişim izni istiyor.

Özellikle kısa mesaj (SMS) yoluyla gönderilen anlık şifrelere de bu şekilde rahatça ulaşabilen kötü amaçlı uygulamalar, kullanıcıların banka hesaplarına kadar ulaşabiliyor. Buna karşı alınacak en önemli önlem, kullanıcıların bilinçli davranmasını sağlamak.

Kullanıcılar rastgele kaynaklardan uygulama indirmemeli. Google Play gibi nispeten takip altındaki uygulama pazarlarında bile dikkatli davranmalı. İndirilecek uygulamanın gerçekten söz konusu kuruma ait olduğuna dair tanımlara dikkat edilmeli. Ayrıca uygulamaya kurulum esnasında gerekli izinler verilirken de dikkat edilmeli.