Anasayfa Haber Çin Yeni Balistik Silah Sistemini Denedi

Çin Yeni Balistik Silah Sistemini Denedi

Çin tarafından denenen yeni silah sistemi, radara yakalanmadan hedefi bulabiliyor.

Çin, Amerika ve Rusya gibi ülkelerin ellerindeki nükleer silahları hedefe ulaştırmak için kullandıkları en önemli araç, 1960’lardan itibaren geliştirilen kıtalar arası balistik füze sistemleridir. Gezegenin bir ucundan diğerine ulaşabilen menzile sahip olan bu füzelerden her biri çok sayıda nükleer savaş başlığını düşük yanılma payıyla hedefe ulaştırabiliyor.

Balistik füzeler kalkıştan sonra atmosfer dışına çıkıyor ve hedefe yakın bir noktada tekrar giriş yapıyorlar. Bu füzelere karşı geliştirilen savunma sistemleri de bu belirgin uçuş rotasına göre tasarlanıyor. Ancak uzun süredir pek çok ülkenin üzerinde çalıştığı hipersonik silah sistemleri bu savunmaları aşabiliyor.

HGV adı verilen bu silah sistemleri balistik füzeler gibi havalansalar da, yüksek yörüngeye çıkmıyorlar. Çok daha düşük bir irtifada ve ses hızının 5 katından daha hızlı süratlerle hedefe süzülen bu araçlar çoğu radar sistemi tarafından tespit edilemiyor.

Amerikan istihbaratı, Çin’in DF-17 kod adlı yeni bir HGV silah sistemini başarıyla denediğini haber verdi. The Diplomat adlı web sitesinde yayınlanan habere göre, Çin DF-17’nin testlerini 2014 yılından beri üçüncü kez gerçekleştirdi. 2500 kilometre menzile erişebilen DF-17’nin geleneksel savunma sistemlerine yakalanması çok zor. DF-17 gibi HGV türü araçlar nükleer ya da konvansiyonel savaş başlıkları taşıyabiliyorlar.