Anasayfa Haber Electronic Arts Yeni Oyuncu Eşleştirme Algoritmasının Patentini Aldı

Electronic Arts Yeni Oyuncu Eşleştirme Algoritmasının Patentini Aldı

electronic arts

Geliştirilen yeni algoritma, oyuncuların oyunlarda daha fazla vakit harcamasını sağlayacak.

Online oyunlardaki oyuncu eşleştirme sistemleri, oyuncu tecrübesi açısından çok büyük önem taşıyor. Oyuncu, kendinden çok yetenekli oyuncularla eşleştiğinde oyundan sıkılırken, kendinden yeteneksiz takım arkadaşlarıyla eşleşmesi de keyif kaçırıcı olabiliyor. Bu eşleştirmeyi çok iyi yapamayan oyunlar, oyunculardan büyük tepki alabiliyor. Electronic Arts da oyuncu eşleştirme için geliştirdiği bir algoritmanın patentini almış.

Oyuncuyu tanıyan algoritma

Söz konusu algoritma oyuncuların online oyunlardaki davranışlarını takip ediyor. Engagement Optimised Matchmaking (EOMM) adındaki algoritma, oyuncunun yeteneğini, agresifliğini, ne kadar çabuk sinirlendiğini ve daha bir çok bilgiyi takip ediyor. Tüm bu bilgilerle uygun oyuncu eşleştirmesini gerçekleştiriyor.

Örneğin oyuncu, seri bir şekilde oyunu kaybetmeye başladığında, algoritma oyuncunun sinirlenme süresini dikkate alarak daha kolay oyuncularla eşleştiriyor. Rakibini yenip keyfi yerine gelen oyuncu, böylece oyunu terk etmek yerine oynamaya devam ediyor.

Bir diğer örnekte de oyuncunun, oyun içi görevleri yapmak yerine sürekli savaşmayı tercih ettiği bir senaryoyu ele alalım. Eğer oyuncunun standart bir FPS oyunu gibi düz savaşmayı tercih ettiği gözlemlenirse, benzer yapıdaki oyuncularla eşleştirilecek. Böylece görevlere önem gösteren oyuncular da oyundan soğutulmayacak.

Bu gibi örnekler, aslında bazı durumlarda adil bir eşleştirme yapılmayacağına da işaret ediyor.

Para harcatmak için de kullanılabilir

Buraya kadar her şey kulağa hoş gelse de, EA patentinde yine ilginç bir detaya yer vermiş. EOMM sisteminin hedefinin geliştiriciler tarafından değiştirilebileceği belirtilirken, oyuncuları para harcamaya da yönlendirebilecek şekilde çalıştırılabileceği eklenmiş. Yani EA isterse bu sistemi oyunlarında para harcanmasını sağlamak için kullanabilecek.

Bakalım EA’in böyle bir genel eşleştirme algoritması geliştirmesi, diğer oyun şirketlerini harekete geçirecek mi. Şirketler için genel eşleştirme algoritmasının geliştirilmesi güzel fikir. Fakat kötüye kullanılabilecek algoritmalar, oyuncuların canını sıkabilir.