Anasayfa Haber Yeni Steam Güncellemesi Yükleme Sürelerini Kısaltıyor

Yeni Steam Güncellemesi Yükleme Sürelerini Kısaltıyor

Shader Pre-Caching ile birlikte OpenGL ve Vulkan kullanan oyunların yüklenme süresi ve oyun içi gecikmeler azaltılıyor.

Eğer Steam’in en yeni güncellemesini yüklerken sürüm notlarını incelediyseniz, güncelleme ile birlikte Steam istemcisine eklenen yeni özelliklerden birinin Shader Pre-Caching olduğunu görmüş olabilirsiniz. Shader Pre-Caching, güncel Steam istemcisi kullanan tüm kullanıcılarda varsayılan olarak aktif bir durumda çalışıyor.

Peki bu özellik tam olarak ne işe yarıyor? Adından da anlaşılabileceği üzere Shader Pre-Caching, shader dosyalarının önbelleğe alınmasını sağlayan bir özellik. Donanım ve sürücü desteğinin sağlandığı koşullarda artık Steam, grafik kartınıza uygun önceden derlenmiş shader dosyalarını indirip, yükleme sürelerini azaltarak oyun içi takılmaları engelleyebilecek.

Shader dosyalarının önbelleğe alınması yeni bir özellik değil, hatta DirectX 12 desteğine sahip oyunlar ve ekran kartları bu kolaylıktan bir süredir zaten faydalanıyor. Ancak görünüşe göre OpenGL ve Vulkan tabanlı donanımlar bu konuda Steam’in olaya el atmasını gerektirecek kadar geri kalmış.

Shader Pre-Caching özelliği Steam’in Ayarlar menüsünden açılıp kapatılabiliyor. Üstelik bu menüde önbelleklenen shader dosyalarını boyunu ölçen bir gösterge de var. Eğer internet erişiminiz veri kotası ile sınırlıysa bu miktara dikkat etmeniz gerekebilir.