Anasayfa Haber Tesla Roadster Mars Yörüngesini Iskaladı

Tesla Roadster Mars Yörüngesini Iskaladı

SpaceX, Elon Musk’ın otomobilini planladığı gibi Mars yörüngesine gönderemedi.

SpaceX, yeni roketi Falcon Heavy’yi test etmek amacıyla Mars’a Elon Musk’ın Tesla Roadster aracını göndermeyi planlamıştı. Roketin kalkışı, otomobilin fırlatılışı ve ilk iki hızlandırıcının Dünya’ya geri dönüşü başarıyla gerçekleşti.

Çok kısa bir sürede, yapılan çok sayıda denemelerle bilgi birikimini artıran SpaceX, bu denemesinde bazı başarısızlıklarla karşılaştı. Öncelikle Dünya’ya sağ salim inmesi beklenen 3. hızlandırıcı, inmeyi başaramadı.

Bir diğer problem ise Tesla Roadster’ın Mars’a değil, astroid kuşağına doğru hareket ediyor olması. 3. hızlandırıcının kargoyu fazla itmesi sebebiyle Tesla Roadster, planlandığı gibi Mars yörüngesine gidemeyecek.

İlk etapta astroid kuşağına ulaşacağı tahmin edilen otomobil, her ne kadar bu yönde ilerliyor olsa da Ceres cüce gezegeninin yörüngesinden öteye gitmeyecek. Yörüngeye yaklaştıktan sonra, Güneş’in çekim gücüyle tekrar Güneş Sistemi’nin merkezine doğru yönelecek.

Bazı hesaplama hatalarına rağmen Falcon Heavy’nin ilk denemesinin başarıyla tamamlandığını söylemek mümkün. Zira SpaceX bu fırlatışta yapılan hatalardan aldığı tecrübeyle bundan sonraki testlerinde daha iyi sonuçlar elde edecektir.