Anasayfa Haber AMD Raven Ridge APU’ların PCIe Arabirimleri Kısıtlı

AMD Raven Ridge APU’ların PCIe Arabirimleri Kısıtlı

AMD’nin yeni APU’ları, PCIe bant genişliğini yarı yarıya düşürüyor.

AMD’nin yeni Ryzen 3 2200G ve Ryzen 5 2400G APU’ları piyasaya çıktı. 4 çekirdekli Zen mimarili işlemcileri Vega GPU’larla birleştiren bu APU’lar, giriş seviyesi kullanıcılara ek ekran kartına ihtiyaç duymayacak seviyede grafik performansı sağlamayı hedefliyor.

Ortaya çıkan bilgiye göre Raven Ridge APU’ları, toplamda sadece 16 PCIe 3.0 yoluna sahip. Bu yollardan 4 tanesi çipset için atanmışken, bir 4 tanesi de 32 Gbps M.2 NVMe için kullanılıyor. Bu durumda da ekran kartı takılacak PCIe x16 3.0 yuvası, x8 hızında çalışıyor.

Neyse ki PCIe x16 3.0 yuvasının x8 hızında çalışması, kullanıcılara çok fazla performans kaybı yaşatmıyor. Asıl problem ise çoklu ekran kartı kullanmanın mümkün olmaması. Pek çok anakart – işlemci kombinasyonunda 2. PCIe x16 slotuna ekran kartı takıldığında, ilk slottaki yollar paylaştırılır ve her iki PCIe x16 yuvası da x8 hızında çalışır.

Fakat Raven Ridge işlemcilerle birinci PCIe x16 yuvası hali hazırda x8 hızında çalıştığı için, bu yolları ikinci PCIe x16 slotuyla paylaştırarak ekran kartı çalıştırmak mümkün değil. Bu durumda Raven Ridge işlemcilerle, SLI sertifikalı bir X370 anakart kullanıldığında bile SLI konfigürasyonu yapılamıyor. Bu eksikliğin sebebi ise işlemcinin 8 tane yolunun dahili Vega iGPU’suna ayrılmış olması.

Tabii iGPU kullanmak için bu APU’lardan satın alıp, sonrasında bu işlemcinin üzerine 2 tane ekran kartı ekleyecek çok kullanıcı olmayacaktır. Gelecekte çoklu ekran kartı kullanma ihtimali bulunan kullanıcıların iGPU’su olmayan Ryzen modellerine yönelmelerinde fayda var.